Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: tízből három román állampolgár a legszívesebben a párna alatt tartja megtakarításait

Felmérés: tízből három román állampolgár a legszívesebben a párna alatt tartja megtakarításait Gazdaság

Tízből három román állampolgár (28 százalék) továbbra is a legszívesebben a párna alatt tartja megtakarításait – derül ki a Reveal Marketing Research kedden közzétett felméréséből.

Hirdetés
Hirdetés

A közvélemény-kutatás szerint háromból ketten alig tudnak pénzt félretenni, és ha sikerül is, inkább otthon tartják megtakarításaikat.

A megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy nem tud pénzt félretenni, ez jobbára a 45 és 55 év közötti korosztályra, illetve a kisjövedelműekre (38 százalék) érvényes.

A válaszadók másik egyharmada úgy véli, hogy az eddiginél kevesebbet fog tudni megtakarítani, jobban oda kell figyelnie havi kiadásainak megtervezésére. Ez a szemlélet a közepes jövedelműek körében elterjedtebb (36 százalék).

A felmérés szerint 2022-ben a 18 és 24 év közötti fiatalok fiatalok felelősségteljesebben kezelik a pénzügyeiket, és ebben a korosztályban a legmagasabb azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy a jövőben többet fognak megtakarítani (14 százalék).

Ha lehetőségük lenne pénzt félretenni, a románok fele a bankok által kínált megoldásokat (lekötött betét vagy takarékszámla) választaná. A 18-35 évesek és az 55 év felettiek esetében lényegesen magasabb azok aránya, akik ezt a megtakarítási stratégiát részesítenék előnyben, 54, illetve 59 százalék. Míg az 55 éven felüliek esetében a tavalyihoz hasonló azoknak az arány, akik bankban helyeznék el félretett pénzüket, a 35 éven aluli fiatalok esetében a korábbi 33 százalékról 54 százalékra nőtt ez az arány.

Jelentősen nőtt a tőzsdei befektetések iránti érdeklődés szintje is, míg 2021-ben a romániai lakosság mindössze 4 százaléka volt érdekelt ebben, 2022-re 11 százalékra nőtt ez az arány. Ez a fajta pénzügyi magatartás lényegesen elterjedtebb a magas jövedelműek körében, 25 százalékuk azt mondta, hogy inkább befektetné megtakarításait.

Azoknak az aránya, akik azt vallották, hogy a jövőben kevesebb készpénzt fognak használni, a 45 év felettiek (55 százalék), a közepes jövedelműek (57 százalék) és a magas jövedelműek (66 százalék) körében magasabb.

A Reveal Marketing Research online felmérése április 20-a és 26-a között készült 1005 felnőtt korú, internetező városi lakos megkérdezésével.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. június 8., 14:56
    ÉRTÉKELÉS: 4

    A banki betetel rovid idore szol, mig a tozsdei befektetes minimum 5 evre, azt mondjak, hogy az 5 evnel rovidebb befektetes veszteseges lehet, tehat csak annak ajanlot a tozsde aki megengedheti hogy egy bizonyos osszeget nem hasznal minimum 5 evig. Es nem minden arany ami fenylik, tehat a tozsdenek is vannak bizonyos melypontjai.