Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Felmérés: az alkalmazottak kevesebb mint harmada kapott idén béremelést Romániában

Felmérés: az alkalmazottak kevesebb mint harmada kapott idén béremelést Romániában Gazdaság

Romániában az alkalmazottak kevesebb mint harmada részesült idén béremelésben, amelynek mértéke többnyire nem fedezte a 15 százalék körüli éves inflációt – derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit a Mediafax hírügynökség ismertette hétfőn.

A CEC Bank és FinZoom.ro pénzügyi összehasonlító portál által 1250 internetfelhasználó bevonásával októberben végzett felmérés szerint a romániai alkalmazottak 61,6 százaléka nem részesült idén béremelésben. A megkérdezettek 27,7 százaléka számolt be arról, hogy emelkedett a fizetése: 47,1 százalékuknak 5 százalék alatti, 36,8 százalékuknak 5 és 10 százalék közötti, 10,9 százalékuknak 10 és 20 százalék közötti mértékben növekedett a bére, míg 5,1 százalékuk 20 százalékot meghaladó béremelést kapott. A megkérdezettek 10,6 százaléka nem árulta el, hogy nőtt-e idén a fizetése.

A felmérésből az is kiderült, hogy főleg az átlagnál jobban kereső, és felsőfokú végzettséggel rendelkező alkalmazottak részesültek béremelésben. A havi 10 ezer lejnél magasabb jövedelműek 45,2 százaléka kapott béremelést, míg a 2500 lej alatti jövedelműek alig 20,7 százaléka. A főiskolai, egyetemi vagy posztgraduális végzettséggel rendelkezők 67 százalékának nőtt idén a fizetése Romániában.

A megkérdezett alkalmazottak 24,6 százaléka tud rendszeresen félretenni havi jövedelméből. A rendszeresen takarékoskodók aránya magasabb (35,6 százalékos) azok körében, akik béremelésben részesültek idén.

forrás: MTI

fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 22., 5:27
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Szép hazánkba a legújabb politikai szoveg,háború ukrán orosz cirkusz,energia válság ,drága üzem anyag, infláció stb.S egy nagy Lof*sz,De ettől még a munkás embert meg kell fizetni,egy netto fizetés pedig 3000 kel legyen ,és ezt vigye is hazza.