Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Extraprofitadót vetett ki a kormány az energiacégekre

Extraprofitadót vetett ki a kormány az energiacégekre Gazdaság

Elfogadta szerdai ülésén a kormány az energiacégek extraprofitadójának bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet – számolt be a kabinet ülése után Mihai Diaconu pénzügyminisztériumi államtitkár.

Tájékoztatása szerint a jogszabály a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló 2022/1854-es uniós rendeletet ülteti át a romániai jogrendbe, amelyet idén október 6-án fogadott el az EU Tanácsa.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az uniós rendelet szerint az extraprofitadót az energiadrágulásoknak kiszolgáltatott lakosság támogatására és megújuló energiaforrások fejlesztésére fordítják a tagállamok.

Példaként említette, hogy Hollandia, Franciaország és Németország 33 százalékos, Írország 75 százalékos, Olaszország 50 százalékos, Csehország 60 százalékos, Görögország 90 százalékos adót vet ki jövő évtől az energiacégek profitjára. Romániában 60 százalékos adót vezetnek be az energiavállalatok legutóbbi négy évben (2018, 2019, 2020 és 2021) jegyzett nyereségének átlagát 20 százalékkal meghaladó összegre – közölte Mihai Diaconu.

Az államtitkár szerint szilárd lábakon álló, az elmúlt években tekintélyes profitot felhalmozó vállalatokról van szó. „Most rajtuk a sor, hogy (…) hozzájáruljanak ennek a nehéz időszaknak a zökkenőmentesebbé tételéhez” – jelentette ki.

Diaconu elmondta, hogy az extraprofitadóból származó bevétel legkevesebb 70 százalékát megújuló energiaforrások fejlesztésére fordítja a kormány. A vállalatoknak legkésőbb 2023. június 25-ig kell befizetniük a 2022-es nyereségük utáni adót.

Az államtitkár hozzátette, hogy a pénzügyminisztérium becslései szerint az intézkedéssel jövőre legkevesebb 3,9 milliárd lejes bevételhez jut a költségvetés. 

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük