Felhívás!

Európai Bizottság: megugrott a külföldi mobilhasználat az uniós roamingdíjak megszűnése óta

Európai Bizottság: megugrott a külföldi mobilhasználat az uniós roamingdíjak megszűnése óta Gazdaság

A roamingdíjak 2017. júniusi megszüntetése óta az Európai Unión belüli utazások során generált mobiladat-forgalom a tízszeresére nőtt a “roam-like-at-home”, azaz a belföldi díjszabás szerinti barangolás bevezetését megelőző év forgalmához képest – közölte az Európai Bizottság roamingpiacról készült első felülvizsgálatában pénteken.

A felmérésből kiderült, hogy az unión és az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belüli roaming internethasználat 2018 nyarán volt a legintenzívebb, a külföldi mobilinternet-használat tizenkétszer magasabb volt, mint mielőtt eltörölték a kiskereskedelmi roamingdíjakat.

Azt közölték, hogy ugyanebben az időszakban a külföldről kezdeményezett telefonhívások száma csaknem a háromszorosára ugrott. Nagykereskedelmi szinten a díjplafonok jelentős csökkenése miatt a nagykereskedelmi roamingdíjak még lejjebb szorultak, így majdnem minden roamingszolgáltató számára fenntartható lépést jelentett a roamingdíjak eltörlése.

A jelentés azt is megállapította, hogy a roamingpiacon kialakult versenydinamika a közeljövőben valószínűleg nem fog változni, ami azt jelenti, hogy továbbra is szükség van a jelenlegi kis- és nagykereskedelmi szabályozásra. A jelenlegi roamingszabályokat az elkövetkező években is alkalmazni kell annak érdekében, hogy a polgárok a továbbiakban is többletköltségek nélkül élvezhessék a barangolás előnyeit az EU-n belül – tették hozzá.

Az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül. A barangolásról szóló rendelet 2022 júniusáig van hatályban.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 1., 8:49
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nagy előrelépés🤣
  Még le is írni, h milyen jó, h csökkentek a roaming díjak…. Aki 5-6€ opcióval átlépi a határt az biztos nem fog telefonálni amig újra a román határ közelébe nem lép! 12€ opcióval lehet használni pl Oranget de csak 3 hónapig, utána új kártya….

  • User
   Dátum: 2019. december 1., 22:28
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Új bérletre ,kártyára igaz, de nem általánosan . Nekem 6 eurós bereletem van, külföldön is használhatók a percek és kb. 2 GB net. Ez nagyon hasznos és addig fel sem tűnik milyen nagy dolog , amíg az ember egy olyan országba nem megy, ami nem EU-s. Ott 10 euró úgy elszáll , hogy azt se tudod mi történt.