Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Elfogadta a képviselőház a gyermekpénz megduplázásáról szóló javaslatot

FRISSÍTVE: Elfogadta a képviselőház a gyermekpénz megduplázásáról szóló javaslatot Gazdaság

Elfogadta kedden a képviselőház munkaügyi bizottsága azt a módosító javaslatot, amely szerint a jelenlegi összeg duplájára, 300 lejre nőne a gyermeknevelési pótlék.

Hirdetés
Hirdetés

Az Adrian Solomon szociáldemokrata törvényhozó által benyújtott javaslat értelmében a fogyatékkal élő gyerekeknek folyósított gyermekpénz összege 600 lejre nőne.

Arra a kérdésre, hogy az intézkedés milyen mértékben terhelné meg a költségvetést, Solomon azt mondta, „mintegy kétmilliárd lejről van szó”. Cristian Seidler erre reagálva rámutatott, hozzávetőleges becslésekkel nem lehet törvényeket alkotni, és pontos adatokat kért a kormánytól erre vonatkozóan.

A módosítás a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő hónaptól lépne érvénybe.

FRISSÍTÉS: A képviselőház is elfogadta a javaslatot

Megszavazta szerdán a képviselőház az úgynevezett gyermekpénz megduplázásáról szóló törvénytervezetet.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) indítványát 197 támogató szavazattal, kilenc tartózkodás mellett fogadták el.

A tervezet értelmében 300 lejre nő a 2 és 18 év közötti gyerekeknek járó gyermeknevelési pótlék összege, a kétévesnél kisebb, illetve a fogyatékkal élő gyerekek pedig 600 lejt kapnak.

A javaslat azt is előírja, hogy a gyermekpénz összegét kormányhatározattal évente emelik.

A szavazást megelőző vitán a munkaügyi minisztérium államtitkára, Ioana Constantin azt mondta, a kormány nem ellenzi a gyermekpénz összegének megduplázását, de meglátása szerint szélesebb körű egyeztetésre van szükség a témában, hiszen a jövő évi költségvetés már elkészült, „és ezek az összegek egyik napról a másikra jelentek meg a szakbizottságokban”.

Daniel Suciu PSD-s képviselő felidézte, hogy az idei év elején, az ez évi költségvetés vitáján a Nemzeti Liberális Párt is előállt a gyermekpénz összegének megkétszerezésére vonatkozó javaslattal, és a PSD-kormány elfogadta azt. „Remélem, megtanulják, hogy az ilyen érzékeny témákkal nem lehet játszani. Ma a PSD kéri a gyermekpénz megduplázását. Mi ezt már megtettük egyszer, most tegyék önök is ugyanezt” – fogalmazott.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristian Seidler felszólalásában azt mondta, a PSD politikai célokra használja fel a parlamentet, a PNL-s Dan Vîlceanu pedig kérte a szociáldemokratáktól, jelöljék meg a tervezet gyakorlatba ültetéséhez szükséges finanszírozási forrást. „Önök meg akarják duplázni azt, ami eleve dupla. Amit önök akarnak, háromszor annyiba kerül. Honnan kerítsünk pénzt erre? Vegyük el a kórházaktól, az iskoláktól, a katasztrófavédelemtől? Mondják meg, honnan teremtsük elő a pénzt, és mi megduplázzuk a kétszerest” – nyomatékosította.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről. A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő hónap első napjától lép érvénybe.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások