Felhívás!

Elemzők szerint a 7 lejt is elérheti az üzemanyagok literenkénti ára

Elemzők szerint a 7 lejt is elérheti az üzemanyagok literenkénti ára Gazdaság

Az év eleje óta az üzemanyagok literje körülbelül 30 banival, azaz napi 2 banival drágult. Az árak növekedésének fő oka a január 1-je óta megemelt jövedéki adó, valamint a kőolaj hordónkénti árának emelkedése. Két hét alatt egy tank benzin vagy gázolaj ára 25 vagy akár 30 lejjel is emelkedett. Gazdasági elemzők szerint az árak tovább fognak emelkedni, és néhány hónapon belül az üzemanyagok literenkénti ára a 7 lejt is meghaladhatja.

Tavaly év végén a benzin literje még alig került többe 6 lejnél. Január 17-én a benzin literjét 6,50 lejért, a gázolajat pedig 6,52 lejért adták.

Az üzemanyagárak jelenlegi emelkedésének több oka is van, mondják a szakértők. Az első a jövedéki adó literenkénti 7 centes emelése. A másik ok a nemzetközi piacokon a kőolaj hordónkénti árának ingadozása és az áremelkedések jelenlegi láncolata.

“Az áremelkedést egyrészt az új járványhullám által bevezetett korlátozások miatti keresletcsökkenés, másrészt a finomítási folyamathoz szükséges olaj és villamos energia árának emelkedése befolyásolja. Ehhez jönnek még a benzinkutak működési költségei, amelyek a tavalyi évhez képest jelentősen emelkedtek” – mondta Adrian Negrescu pénzügyi elemző.

Két hét alatt egy tank benzin vagy gázolaj ára 25-30 lejjel is emelkedett. Jelenleg egy liter benzin vagy gázolaj 6,35 és 6,50 lej között mozog. Gazdasági elemzők azt jósolják, hogy néhány hónapon belül az üzemanyagok literenkénti ára 7 lej fölé emelkedik.

Azoknak, akik olcsóbban szeretnének benzint vásárolni, azt tanácsolják, hogy menjenek a város peremén vagy az országutakon található benzinkutakra, ahol az üzemanyagok 10-15 banival is olcsóbbak lehetnek.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.