Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Egyre drágább az élet

Egyre drágább az élet Gazdaság

Nehéz tél elé nézünk! Olvasóink saját zsebükön tapasztalhatják, hogy folyamatosan emelkednek az árak, miközben egyre nehezebben jönnek ki fizetésükből. Ezt a folyamatot vizsgálta legutóbbi elemzésében a kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetem Közgazdasági Karának közgazdászokból álló csapata. A Romanian Economic Monitor nevű kutatási projekt elemzése arra figyelmeztet, hogy a háztartások reáljövedelmének csökkenése lassítja az ország gazdasági növekedését.

Hirdetés
Hirdetés

Szász Levente, a kutatási projekt vezetője, a BBTE prodékánja rámutatott: előrejelzéseik szerint az infláció szeptemberben tovább emelkedett, és éves szinten elérte a 15,9%-ot rátát. A hazai átlagbér növekedési üteme pedig jóval az inflációs ráta alatt marad, ami azt jelenti, hogy reálértéken a bérek egyre kevesebbet érnek, így a lakosság vásárlóereje jelentősen csökken. Hozzátette: az év végéig további infláció-emelkedésre számíthatunk, de egyre lassuló ütemben, és van rá esély, hogy 2023 végére ismét egyszámjegyű inflációra, azaz a 10%-os küszöb alá csökken a pénzromlás üteme. Elemzésük szerint az egy évvel ezelőttihez képest a fogyasztói árindex az élelmiszerek esetében 19,12%-kal, a nem élelmiszerek esetében pedig 16,61%-kal emelkedett. A legnagyobb mértékben a gáz ára emelkedett, több mint 70%-kal. A pékáruk és cukrászati termékek ára 25,3%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, a liszt közel 35%-kal drágult, a kenyér ára pedig 26,58%-kal emelkedett.

Miközben az árak emelkednek, a fizetések terén csökkenésről érkeztek adatok. Ez szerint idén augusztusban az országos nettó (kézbe kapott) átlagkereset 3933 lej volt, ami 42 lejjel (-1,1%) kevesebb, mint egy hónappal azelőtt. Augusztusban az országos bruttó (adózandó) átlagkereset 6348 lej volt, ami 57 lejjel (-0,9%) alacsonyabb, mint júliusban volt. Ugyanakkor a különböző ágazatok közötti bérkülönbségek igen nagyok lehetnek! A PwC Románia által végzett bérfelmérés szerint a magánvállalatok körében a bruttó bérek idén átlagosan 12%-kal emelkedtek, ami 15 éve a legmagasabb arány, mivel a vállalatok megpróbálják kompenzálni a rekordszintű inflációt, jövőre pedig a vállalatok becslése szerint átlagosan 9,3%-kal emelik a fizetéseket. Oana Munteanu, a PwC igazgatója arra mutat rá, hogy az idei béremelések sok ágazatban sokéves rekordot is meghaladtak és mégsem tudták ellensúlyozni a pénzromlás mértékét.

Mind a globális, mind a romániai inflációt az energia- és az élelmiszerválság uralja, a háború ezen a két fő termékkategórián keresztül érezteti negatív hatását. Oroszország továbbra is fontos beszállítója az energiatermékeknek, és a katonai konfliktusban érintett két ország jelentős termelője az agrár-élelmiszeripari termékeknek, különösen a gabonaféléknek, a napraforgóolajnak és a műtrágyának. Ráadásul az energiaárak emelkedésének közvetett hatása is van, hiszen a hazai élelmiszeripar nagymértékben függ az energiatermékek költségeitől, így az energiaárak emelkedése közvetve az élelmiszerárak emelkedésében is megjelenik – magyarázza Szász Levente.

A Joint Research Center jelentése szerint Romániában a legalacsonyabb jövedelmű lakosság jövedelmének több mint háromnegyedét költi élelmiszerre és energiára, ami a legmagasabb arány az EU-ban, és az áremelkedés következtében Románia továbbra is a legmagasabb abszolút szegénységi rátával rendelkező ország marad az Európai Unióban. Hazánkban az élelmiszerre és energiára fordított kiadások együttes aránya 76,4%.

Fotó: economedia.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 26., 7:51
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Nehéz tél elé nézzünk?nem kell ezért elemzést végezni, magunktól is rá jöttünk,de hamar ekkora gazdasági válság van,meg infláció.Es hamar minden dragul.Nem kéne a lakosság fizetését is ehhez igazítani?Jelen esetben legalább 20szazalekkal kéne emelni a fizeteseken.