Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy bani se maradjon az államnál!

Egy bani se maradjon az államnál! Gazdaság

Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője felhívással fordult a vállalkozókhoz. Arra kéri őket, hogy az előző évben fel nem használt szponzoralapjukat ne mulasszák el átirányítani egyesületek, alapítványok, egyházak részére, az erre vonatkozó 177-es formanyomtatványt december 25-ig lehet leadni a közpénzügyi hivatalnál (ANAF).

Hirdetés
Hirdetés

„Országos szinten évente 1,8–2 milliárd lejre rúg az az összeg, amivel a cégek civilszervezeteket támogathatnának az államkasszába már befizetett adójukból, de nem teszik” – mondta lapunknak Miklós Zoltán. Kovászna megyére vetítve ez 13–15 millió lejt jelent, ami igencsak nagyot tudna mozdítani a civil szféra tevékenységén. Ami viszont nem kerül felhasználásra a szponzoralapból, az marad az államnak.

„Tavaly az erről szóló ANAF-elnöki rendelet késve jelent meg, ezért az átirányítás procedúra mindössze egy hónapot tartott, ez idő alatt kb. másfél millió lejt utaltak át a háromszéki cégek civil szervezeteknek” – magyarázta a képviselő. Idén egy fél év volt erre, illetve van, mert a 177-es formanyomtatvány leadási határideje december 25.

„Ez a lépés a vállalkozások számára semmibe sem kerül, csak egy nyomtatványt kell kitölteni és leadni, az egyesületeknek és alapítványoknak viszont nagy segítség, hogy továbbra is közösségi programokat szervezhessenek” – társult Facebook-bejegyzésében a parlamenti képviselő felhívásához Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. „Fogjunk össze, hozzunk haza minél több pénzt Bukarestből, ne hagyjuk elveszni fáradságos munkával megszerzett adólejeinket” – tette hozzá.

A Miklós Zoltán közreműködésével kidolgozott jogszabály értelmében a cégek jövedelemadójuk 20 százalékát fordíthatják az ANAF nyilvántartásában szereplő alapítványok, egyesületek támogatására. Sajnos, sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel, pedig az össz-szponzoralap folyamatosan gyarapodik, hiszen a Kovászna megyei ipar- és kereskedelmi kamara adataiból kiderül: míg 2021-ben az 5074 háromszéki cég 786 597 801 lejes bruttó nyereséget ért el, tavaly az 5444 cég már 1 145 821 055 lejt, ami 45,67 százalékos növekedést jelent.

Mivel az országban hozzávetőleg 120 ezer civilszervezet működik, rövid számolás után kiderül, hogy amennyiben minden cég felhasználná a szponzoralapját, minden szervezet évi 16–17 ezer lejes támogatáshoz jutna, amit közösségi célok megvalósítására tudna felhasználni. Ez igen tekintélyes összeg főleg most, amikor a kormány megszorító intézkedései miatt a polgármesteri hivatalok többsége nem tudja maradéktalanul megszervezni ez évi programjait.

Fotó: Miklós Zoltán/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások