Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több száz díjnyertes pálinka, megannyi kulináris élmény

Több száz díjnyertes pálinka, megannyi kulináris élmény Kovászna megye

Rendhagyó, online gálán hirdették ki a II. Transylvanian Spirit díjazottjait. Az eseményen a legjobb erdélyi pálinka, a legeredményesebb kereskedelmi főzde, a legjobb és a legsikeresebb magánfőző címén kívül több száz kitüntetést osztottak ki a versenyzők között.

Hirdetés
Hirdetés

„A bukaresti kormány megszorításai miatt az önkormányzatok egyre inkább gúzsba kötve dolgoznak. A közberuházások mellett sajnos fontos rendezvényeinket is ellehetetlenítették, ez a gála is egy ilyen. Ezért ebben az évben csak ilyen formában találkozunk, de ez az idei versenyre beérkezett minták kiértékelését, a párlatok minősítését, a pálinkák minőségét nem befolyásolja” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az esemény Facebook-oldalán közzétett élő videóban.

Három fő- és egy különdíjat, három kiemelt nagydíjat, közel harminc Championt, és több mint háromszáz arany-, bronz- és ezüstérmet is kiosztottak virtuálisan a vasárnapi eredményhirdetésen. A legerdményesebb magánfőző címet a csíkdelnei Vass Csongor nyerte, a legjobb pálinka címét a besztercei szilvapálinkájának köszönhetően Részegh András és Részegh János párosa érdemelte ki. A legeredményesebb kereskedelmi főzde címében a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis részesült.

A verseny szervezői idén kiemelték és külön díjazták az Erdélyben komoly múlttal, hagyományokkal rendelkező párlatokat (alma, szilva és gyűjtött erdei vagy vadontermő gyümölcsök), amelyeket a Champion díjasok mintái közül válogattak ki. Kiemelt nagydíjban részesült Vass Csongor a batul almával, a Potio Nobilis a Sanct Georgius vadmálnával, valamint szilvapálinkával is. Egyedi főzetért járó különdíjat is kiosztottak Barabás Attilának, aki mákos meggypálinkával lepte meg a zsűrit.

Champion díjban csak azok részesülhettek, akiket előzőleg aranyérmeseknek nyilvánított a zsűri, a döntést a különböző minták újrakóstolása után hozták meg. Ezeket már az előre meghirdetett kilenc kategóriára leosztva pontozták. Az almatermésűek között nyert borsós körte, sárga vilmoskörte, birs és batul alma, a csonthéjasoknál a kaszjibarack, cseresznye, besztercei szilva, meggy. Díjazták a vadontermők közül a vadbodza, fekete ribizli, fekete berkenye, vadmálna, vadkörte, égerlevelű fanyarka, vad áfonya és homoktövis pálinkákat. Szőlő eredetű termékek közül győzött a delavári és a feketeleányka szőlő. Egzotikumnak számítottak a citrom és sárgadinnye párlatok, ezek legjobbjainak készítőit is Champion díjban részesítették. Likőr kategóriában a faeper, az érleltek esetében a fekete és fehér érlelt törköly borpárlat, a zöldség alapú párlatoknál a paszternákból készült pálinka vitte a prímet.

Idén Kommandón zajlott a bírálat, 22 helyi és nemzetközi szinten elismert bíró alkotta a versenyzsűrit. 11 megyéből érkeztek minták: Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Hargita, Kolozs, Máramaros, Szatmár, Temes és Kovászna megyéből, utóbbiból 115 párlatminta érkezett.

A tavalyi verseny egyfajta szűrőként szolgált, ugyanis idén sokkal kevesebb volt a hibás minta, a beküldött párlatok 14 százaléka elérte az arany fokozatot. Azok a főzők akik megfogadták a zsűri tanácsait, jobban is teljesítettek, a minőségi ugrás így jelentősen érzékelhető volt az idei versenyen. Takács László, a Quintessence pálinka- és párlatverseny igazgatója, a Transylvanian Spirit zsűrijének elnöke szerint annak ellenére is kimagaslóbb eredmények születtek, hogy a tavalyihoz képest körübelül 300 mintával kevesebb érkezett be. Állítja, hogy a főzőknek nehezebb dolguk volt a magas gyümcsölcsáraknak köszönhetően.

Takács László zsűrielnök véleményezte a párlatokat az online gálán. Fotó: Transylvanian Spirit Facebook-oldala

János András Előd, az idei verseny igazgatója szerint az alacsonyabb tételszám annak tudható be, hogy Erdélyben már három nagyobb versenyt is tartanak, ezért régiónként megoszlanak a nevezők. „Úgy gondolom, hogy nem csak a tételeknek a száma a fontos, hanem a minősége is. Ebben is van előrelépés, kevesebb volt a hibás tétel, mert azok, akik esetleg tavaly még gyengébbek voltak, kaptak egy visszaigazolást, ezáltal idénre mindenki felkészültebb volt. Igaz, hogy még mindig vannak hiányosságok, ezek mindig lesznek, de pont ez a verseny célja, hogy ezeken javítsunk”-fogalmazott a versenyigazgató.

A szervezők jövőre is várják a versenyzők jelentkezését, és remélik, hogy egyre jobb és jobb párlatokkal fognak előrukkolni, ezzel is magasabb szintre emelve a pálinka főzésének és fogyasztásának kultúráját.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük