Felhívás!

Egekbe szöktek az árak

Ebben az időszakban lázas albérletkeresésben vannak az egyetemisták. Ingatlanszakértők szerint bajban van, aki Sepsiszentgyörgyön keres albérletet, mivel a megyeszékhelyen szinte nincs szabad lakás. Másrészt mivel térségünkből is Kolozsvárra megy a legtöbb egyetemista, mélyen zsebbe kell nyúljanak, ha élhető lakást szeretnének bérelni, a kincses városban ugyanis a csillagos éghez közelítenek az árak.

Mivel Sepsiszentgyörgyön nem épültek új tömbházak, kevés az eladó lakás, és elszálltak az árak, a kétszobás tömbházlakásokért akár 40–45 ezer eurót is elkérnek, így nagyon kevesen vannak, akik befektetés céljából vásárolnak olyan ingatlant, amit bérbe szeretne adni, magyarázta Kész János. A SIC-Imobprest ingatlanközvetítő ügyvezetője szerint a megyeszékhelyre az jellemző, hogy a családok vagy egyedülálló személyek, akiknek nincs saját ingatlanuk, hosszú távra bérelnek lakást, így ezek évekre foglaltak. Mivel kevés a bérelhető lakás, ez pörgeti az árakat, így Sepsiszentgyörgyön havi 200 eurót is elkérnek egy kétszobás lakásért.

A kolozsvári ingatlanpiacon az egyetemi évkezdés előtt a legmagasabbak az árak, hiszen ilyenkor akkora a kereslet, hogy mindent ki lehet adni, akár félkész állapotú lakásokért is van érdeklődő, mondta Bónis Endre. A kolozsvári Reform Ingatlanközvetítő ügyvezetője szerint jelenleg havi 350 eurót kérnek egy garzonlakásért, a kétszobás lakást 450 euróért, a három-négyszobást 500 euróért adnak bérbe. Az ingatlanszakértő azt tanácsolja az egyetemistáknak: ebben az időszakban ki kell bérelni, ami van, aztán néhány hónap múlva, amikor az érdeklődés lecseng, lehet váltani, és kedvezőbb ajánlatot keresni, mivel a kényszerből kibérelt túl drága lakásokból kiköltöznek a bérlők, és újrarendeződik a piac.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.