Felhívás!

Dívik a menedékbefektetés

A magas infláció, a dráguló hitelek és a szomszédban zajló orosz–ukrán háború mind olyan bizonytalansági tényezők, amelyek jelentősen befolyásolják a gazdaság alakulását. Ilyen időkben, a várakozásokkal ellentétben tovább drágultak az ingatlanok – állapítja meg a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kolozsvári közgazdaság kara magyar kutatócsoportjának elemzése.

Szász Levente, a kutatási projekt vezetője szerint a meredeken növekvő banki kamatok és az Első Otthon program iránti érdeklődés csökkenése az ingatlanok iránti kereslet csökkenését kellett volna előidéznie, ám ennek éppen az ellenkezője történt: növekedtek az ingatlanárak, ami azt jelzi, van kereslet. Az elemzők azt feltételezik, hogy a pénztartalékokkal rendelkező lakosság menedékbefektetésként tekint az ingatlanokra.

Szász Levente úgy véli, az ingatlanok iránti keresletet azok a tehetősebbek generálják, akik megtakarításukat helyezik el ingatlanokban, vagyis befektetésként vásárolnak lakásokat. Nem csak a lakásárak emelkedtek, hanem a tranzakciók száma is. Bár torzítja a piaci adatokat, hogy sok helyen a tavaly-tavalyelőtt előszerződött adásvételeket ebben az időszakban hivatalosítják, így az új tulajdonosok ugyan most kerülnek be a telekkönyvbe, de a tranzakció már korábban létrejött.

A mostani időszakra jellemző ugyan az intenzív kereslet az ingatlanpiacon, ám sokan nem hajlandók kifizetni az irreálisan magas árakat, ezért azok az ingatlanok cserélnek gazdát, amit „normális” áron dobnak piacra. Emellett azok a lakások könnyebben eladhatóak, amelyekbe minimális befektetéssel be is lehet költözni, mert drága az építőanyag, és nehéz mesterembert találni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.