Felhívás!

Több száz sebességmérő

Új stratégiával próbálják szabálykövetésre bírni a hazai járművezetőket. A közvitára bocsátott, 2022–2030 közötti időszakra vonatkozó országos közlekedésbiztonsági stratégia alapja egy 300 sebességmérőre és 500 kamerára épülő rendszer, amely automatikusan kiszűrné a közlekedési kihágások elkövetőit, és automatikusan ki is állítaná a büntetést anélkül, hogy a szabálytalankodót meg kellene állítania a rendőrnek.

Az új közlekedésbiztonsági stratégiának az a legfőbb célja, hogy csökkenjen a halálos balesetek száma, ugyanis egymillió lakosra számítva Európa szinten Romániában halnak meg legtöbben közúti balesetben, egymillió lakosra számolva 93-an, miközben az európai átlag 44. A közlekedési minisztérium által közvitára bocsátott közlekedésbiztonsági stratégia azt is előírja, hogy a sebességmérők és kamerák mellett az országutakra felszerelnek ezer sebességkorlátozót, megépítenek száz gyalogos felül- vagy aluljáró, és a veszélyes szakaszokra ezer napenergiával működő figyelmeztető fényjelzőt szerelnek.

A téma kapcsán Dobra Csaba, a sepsiszentgyörgyi Doma Drive autósiskola ügyvezetője érdeklődésünkre kifejtette: a közlekedés biztonsága érdekében fontos lenne egyrészt a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat szigorúan betartatni, másrészt mivel Romániának nincs megfelelően kiépített autópálya-hálózata, szükségmegoldásként a sebességkorlátozásokat a valósághoz kellene igazítani. A szakember úgy véli, ahol lehet haladni, ott nem kellene visszafogni a sebességet, és az európai útszámozás rendszerébe tartozó, E jelzésű főutak többsávos, fallal elválasztott szakaszain 120 kilométer/órára kellene felemelni a sebességhatárt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.