Felhívás!

Digitalizálják az adóhatóságot

Digitalizálják az adóhatóságot Gazdaság

Kovászna megyében kiemelkedő az adófizetési hajlandóság, a háromszékiek idén az adóhatóság elvárása fölött fizettek be az államkasszába.

Mátis István, a Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy az év első kilenc hónapjára az ANAF által elvárt adóbevételeket 843,75 millió lejre becsülték, és ezt szeptemberig sikerült túlteljesíteni, hiszen a háromszéki adófizetők összesen 876.56 millió lejt fizettek be az államkasszába. Az előzetesen becsült adóbevételeket így 103,89 százalékban sikerült teljesíteni, ez abszolút összegben 32.81 millió lejes többletbevételt jelent.

Mátis szerint a háromszéki adófizetők az országos élvonalban tartózkodnak az adóhatósággal való önkéntes együttműködésre való hajlandóság tekintetében is, hiszen idén az adónyilatkozatok 97 százalékát határidőre benyújtották, illetve az adófizetők közel 85 százaléka határidőre, azaz minden hónap 25-ig befizeti az államkasszába az adókat és illetékeket. A megyei pénzügyi hivatal igazgatóhelyettese szerint adófizetési hajlandóság és az adóhatósággal való önkéntes együttműködés tekintetében a háromszékiek országos viszonylatban is kiemelkednek, ami a térségre jellemző mentalitással és az átlagnál magasabb pénzügyi felkészültséggel magyarázható.

 

Mesterséges intelligenciára váltanák le a hivatalnokokat

Mátis István arra is rámutatott, hogy az adóhatóság (ANAF) egy erőteljes digitalizációs folyamat előtt áll, amit az országos stratégia szerint 2024-ig ültetnek életbe. Az a cél, hogy ennek a folyamatnak a végén teljesen megszűnjön az adófizető és a pénzügyi hivatalnokok közötti fizikai kapcsolat, és minden magán- vagy jogi személynek lehetősége legyen mesterséges intelligenciát használó digitális eszközök és online platformok révén intézni adóügyeit.

A Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal igazgatóhelyettese rámutatott, hogy a www.anaf.ro oldalon elérhető Saját Virtuális Tér ( Spatiu Privat Virtual – SPV ) platformon a magánszemélyek jelenleg is online kommunikációt folytathatnak az adóhatósággal, nyilatkozatokat tehetnek le, követhetik az éves jövedelem kimutatásokat, láthatják a befizetendő adójuk összegét, kérhetnek jövedelem- vagy adóigazolást, megnézhetik a munkaadójuk által lejelentett nyugdíjbiztosítás összegét, letehetik az éves adóbevallást, illetve felajánlhatják befizetett jövedelemadójuk 2%-át valamelyik civil szervezetnek, valamint hírlevelet kaphatnak az aktuális törvénymódosításokról, adóbefizetési határidőkről vagy adózási útmutatásokról.

Mátis ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Saját Virtuális Tér (SPV) használatát jövő évtől kötelezővé teszik minden gazdasági tevékenységet folytató magánszemély (PFA, II, vagy szabadfoglalkozású személyek) számára, így országos szinten mintegy 7 millió magánszemély kell regisztráljon a platformra. Az igazgatóhelyettes arra mutatott rá, hogy az adóhatósággal való online kapcsolattartás jelenleg is elérhető, ez főként a jelenlegi járványügyi szigorítások esetében fontos, hiszen a pénzügyi hivatal székhelyére most csak azok léphetnek be, akik rendelkeznek digitális Covid-igazolással.

 

Bevált az önkiszolgáló iroda

A pénzügyi szakember szerint az adófizetők nagy részének nem jelenthet akadályt az online ügyintézés, hiszen tanulmányok szerint a hazai háztartások 75 százalékában van internetkapcsolat és a lakosság 82 százaléka használja az internetet. Ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi pénzügyi hivatalban beüzemeltek egy „self service” irodát, ahol az adófizetőnek lehetősége van az adóhatóság alkalmazottainak segítségével online intézni pénzügyeit.

A Brassói Regionális Pénzügyi Igazgatóság alárendeltségébe tartozó Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatalnak jelenleg 219 alkalmazottja van, köztük pénzügyi hivatalnokok, az államkincstár alkalmazottai, adóellenőrök és kisegítő személyzet, számolt be Mátis István, aki szerint többen is nyugdíjazás előtt állnak, illetve van 24 betöltetlen állásuk, viszont jelenleg tilos az alkalmazás. Az igazgatóhelyettes szerint az erőteljes digitalizálási törekvés következtében a következő időszakban várhatóan informatikai szakembereket és big data elemzőket fog hangsúlyosan alkalmazni az adóhatóság.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások