Felhívás!

Csökkenhet a tűzifa ára

Csökkenhet a tűzifa ára Gazdaság

Romániában mintegy hárommillió háztartásban tűzifával biztosítják a fűtést. Ezek a családok idén mélyen zsebbe kellett nyúljanak, hogy biztosítani tudják a téli tüzelőt, hiszen míg tavasszal még átlag 200 lejért adták köbméterét, az árak folyamatosan kúsztak fölfelé így most már akár 300 lejt is elkérnek érte. A jelentős drágulás mellett a tűzifa beszerzése is nehézkessé vált.

A törvényhozók adómódosítással próbálnak segíteni a tűzifával fűtő családokon, így várhatóan a jelenlegi 19 százalékról 5 százalékra csökkentik a tűzifa áfáját. Miklós Zoltán háromszéki RMDSZ-képviselő arról tájékoztatott, hogy a képviselőház gazdasági bizottsága elfogadta a javaslatot, amelynek értelmében csökken a tűzifára kirótt áfa mértéke. A gazdasági bizottság tagja szerint a képviselőház plénuma, döntő házként, várhatóan jövő héten szavaz az intézkedésről.

Miklós Zoltán korábban rámutatott: a tűzifa sok háztartásnak alapszükséglet, ezért az áfacsökkentéssel hozzáférhetőbbé válhat a tűzifa vásárlása. Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa szerint a jelenlegi áfarendszer hátrányos helyzetbe hozza a magánszemélyeket a cégekkel szemben, hiszen a fakitermelő cégeknek nem előnyös magánszemélyeknek fát eladni, mert „rajta veszti” a 19 százalékos áfát, miközben ha a cégnek adják el, akkor nem. A gazdasági szakpolitikus szerint a tűzifát alapszükségletnek kellene tekinteni, és alacsonyabb áfával terhelni.

Az uniós szabályok és a fa árának növekedése hátrányosan érinti a tűzifával fűtő 3 millió romániai háztartást, mutatott rá a napokban Tánczos Barna. A környezetvédelmi miniszter az illegális fakitermelés megállításáról és az erdőkitermelésre vonatkozó büntetések szigorításáról egyeztetett az Európai Bizottság környezetért felelős biztosával. Jelenleg ugyanis három kötelezettségszegési eljárás is folyamatban van Románia ellen környezetvédelmi témában: az illegális fakitermelés, a hulladékgazdálkodás és a szén alapú energiagyárak bezárásával kapcsolatosan. Tánczos Barna miniszter megállapította, hogy olyan uniós szabályok elfogadására kényszerítik Romániát, amelynek kihatása lehet a tűzifa kitermelésére és csökkenésére, ami hátrányosan érinti a fával fűtő családokat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások