Felhívás!

Röviden

Lehet jelentkezni támogatásra!

Alkalmazottakkal nem rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve egyéni vállalkozások (PFA, II) újra kérhetnek 2000 eurós mikrotámogatást forgótőke finanszírozásra. Az érintett cégeknek vagy egyéni vállalkozóknak október 25-től van lehetőségük egy online platformra regisztrálni és ott benyújtani a támogatási igénylésüket. A támogatási keret összesen 65 millió euró. Regisztrálni a https://granturi.imm.gov.ro/auth/login oldalon lehet, ahol létre kell hozni egy profilt a vállalkozás adataival, ehhez szükség van elektronikus aláíráshoz is. A regisztrációt követően online kitölthetik a mikrotámogatás igénylési ívet. A jelentkezésre 30 napig van lehetőség, de a határidőt meghosszabbíthatják, amíg a programra szánt költségvetés ki nem merül.

 

Javított az ország?

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolását, és megerősítette az ország hosszú futamú szuverén hazai és devizakötelezettségeinek „Baa3” osztályzatát. Bálint Csaba a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának tagja szerint ez jó hír, ugyanis megerősíti a befektetők bizalmát, ami azért fontos, mert az ország magas költségvetéshiányát nehéz lenne csak hazai forrásokból finanszírozni. „Személy szerint óvatosabb vagyok, mint a Moody’s, de remélem, hogy várakozásaik beigazolódnak” – fogalmazott Bálint, aki felhívta a figyelmet, hogy az uniós források jelentős részét csak akkor tudja lehívni az ország, ha fokozatosan mérsékli a költségvetéshiányt. A szakértő szerint jelenleg a politikai színtérről érkeznek bizonytalanságok, és kérdőjelek merülnek fel az állami adminisztráció kapacitása terén is, hogy levezényelje az uniós források lehívását és elosztását.

 

Mindet visz az energiaár-emelés

Romániában az éves infláció elérheti a 8 százalékot, ha folytatódik az energiafogyasztói árának a növekedése, hívja fel a figyelmet elemzésében az OTP Bank Románia. A bank elemzői arra számítanak, hogy a Román Nemzeti Bank folytatja az alapkamat emelését, amelyet októberben 25 bázisponttal, 1,5 százalékra növelt. Az OTP Bank elemzői szerint év végéig egy újabb monetáris politikai kiigazításra is lehet számítani, míg 2022-ben az alapkamat szintje meghaladhatja a 2%-ot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.