Felhívás!

Csökkent az éves infláció szeptemberben

Csökkent az éves infláció szeptemberben Gazdaság

Az augusztusi 2,7 százalékról szeptemberben 2,5 százalékra mérséklődött az éves inflációs ráta Romániában. Az élelmiszerek 4,96 százalékkal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 0,62%-kal, a szolgáltatások ára pedig 2,89%-kal nőtt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közölt adataiból.

Tavaly szeptemberhez képest az idei kilencedik hónapban 2,5%-kal nőttek a fogyasztói árak.

A harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves ráta szeptemberben 2,1% volt – mutat rá az INS közleménye.

A Román Nemzeti Bank (BNR) az idei év végére 2,7 százalékos, 2021-re pedig 2,5 százalékos inflációt valószínűsített legutóbbi jelentésében.

A telefonszolgáltatások, a könyvek, újságok és a citrusfélék drágultak a leginkább

A telefonszolgáltatások, a könyvek, újságok és a citrusfélék drágultak a leginkább szeptemberben augusztushoz képest, míg a krumpli és az üzemanyag ára, valamint a légi szolgáltatások díja csökkent.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfői adatai szerint a telefonszolgáltatások díja 0,44 százalékkal nőtt szeptemberben augusztushoz mérten, tavaly decemberhez viszonyítva pedig 1,03 százalékkal. A légi szolgáltatások díja augusztushoz képest 14,77 százalékkal csökkent, tavaly decemberhez mérten viszont 9,64 százalékkal nőtt.

A könyvek, folyóiratok és újságok 0,55 százalékkal kerültek többe szeptemberben, mint az előző hónapban, tavaly decemberhez képest pedig 3,17 százalékkal nőtt az áruk. Az üzemanyag ára augusztushoz viszonyítva 0,69 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig 9,02 százalékkal mérséklődött.

Az élelmiszerek közül a citrusfélék 2,41 százalékkal drágultak augusztushoz és 15,91 százalékkal 2019 decemberéhez képest. A tavalyi év utolsó hónapjához mérten a bab és egyéb hüvelyesek drágultak a leginkább, 17,75 százalékkal. A krumpli ára viszont csökkent szeptemberben, augusztushoz képest 27,54 százalékkal, a tavalyi év végéhez viszonyítva pedig 32,57 százalékkal került kevesebbe.

Cîţu: 2017 októbere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt az inflációs ráta

2017 októbere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt az inflációs ráta – jelentette be hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataira hivatkozva Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) összes “riogató üzenetével” ellentétben, amelyek az “árak robbanására” és a “piaci áruhiányra” utalnak, “a piacon van megfelelő mennyiségű áru, és azok ára folyamatosan csökken”.

“Sőt, szeptemberben az élelmiszerek és a nem élelmiszeripari termékek ára csökkent augusztushoz képest, ami azt jelenti, az inflációs ráta csökkent 2020 augusztusához képest” – jelentette ki Florin Cîţu.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közölt adatai szerint az augusztusi 2,7 százalékról szeptemberben 2,5 százalékra mérséklődött az éves inflációs ráta Romániában. Az élelmiszerek 4,96 százalékkal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 0,62%-kal, a szolgáltatások ára pedig 2,89%-kal nőtt. Tavaly szeptemberhez képest az idei kilencedik hónapban 2,5%-kal nőttek a fogyasztói árak.

A harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves ráta szeptemberben 2,1% volt – mutat rá az INS közleménye.

A Román Nemzeti Bank (BNR) az idei év végére 2,7 százalékos, 2021-re pedig 2,5 százalékos inflációt valószínűsített legutóbbi jelentésében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.