Felhívás!

Az SZNT arra kéri Székelyföld önkormányzati képviselőit, hogy álljanak az őrtűzmozgalom élére

Az SZNT arra kéri Székelyföld önkormányzati képviselőit, hogy álljanak az őrtűzmozgalom élére Románia

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra kéri a szeptember végén megválasztott székelyföldi önkormányzati képviselőket, hogy álljanak az október végi őrtűzgyújtási mozgalom élére.

Izsák Balázs SZNT-elnök vasárnap közölt felhívásában emlékeztetett arra, hogy október utolsó vasárnapján immár sokadszor emlékeznek meg Székelyföld történelmi autonómiájáról, és őrtüzek gyújtásával jelzik a világnak, hogy a székelység nem mond le az önrendelkezés jogáról, Székelyfölt területi autonómiájának követeléséről.

Az SZNT elnöke felhívta Székelyföld önkormányzati vezetőinek a figyelmét arra, hogy az a közhatalom, amellyel a román közigazgatási jog felruházza őket, ma még a legmagasabb szintje a területi önrendelkezésnek. Minden székelyföldi önkormányzati tisztségviselő erkölcsi kötelességének tartotta azonban, hogy a ma elismert közhatalom bővítésén munkálkodjon. Úgy vélte: a választott vezetők október 25-én azzal jelezhetik, hogy a területi önrendelkezés kérdésében kiállnak az őket megválasztó közösség mellett, hogy részt vesznek az őrtűzgyújtás szervezésében.

“Kérjük őket, álljanak az őrtűzmozgalom élére, biztosítsanak helyszínt, szervezzenek kulturális programot, hiszen a fent elmondottak alapján ez az ünnepük is” – olvasható  a felhívásban.    

Izsák Balázs arra is figyelmeztetett, hogy egy olyan pillanatban tartják Székelyföld autonómiájának napját, amikor a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése még nem zárult le.

“Legyen október 25-e egy mozgósító esemény a polgári kezdeményezés sikeréhez. Kapjon ezen a napon többszörös visszhangot közös jelmondatunk: Székelyföldért megmozgatjuk Európát!” – áll Izsák Balázs SZNT-elnök vasárnapi felhívásában.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 12., 17:23
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Jon a VALASZTAS , kell TUZELNI- jobb lenne a tabortuzek helyett par darab komoly nagy ceget hozni a tersegunkben mert hamarosan etlen doglunk meg – persze a lenyeg az hogy TUZELUNK !

 • User
  Dátum: 2020. október 13., 14:27
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ha autonómiánk lesz, jönnek majd a befektetők is. De addig is lehet dolgozni nyugodtan, soha ennyi munkahely nem volt Székelyföldön, mint most!