Felhívás!

Csökkent a munkanélküliségi ráta márciusban

Csökkent a munkanélküliségi ráta márciusban Gazdaság

0,2 százalékponttal, a februári 5,7%-ról 5,5%-ra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta márciusban – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Márciusban 464.000-re volt tehető a munkanélküliek (15 és 74 év közöttiek) száma, tehát csökkent az előző hónaphoz mérten, amikor 478.000 személy szerepelt a nyilvántartásban.

A nők körében 0,5 százalékponttal alacsonyabb volt a munkanélküliség, mint a férfiaknál (a nőknél 5,2 százalék, férfiaknál 5,7 százalék).

A 25 és 74 év közöttiek körében 4,4%-os munkanélküliségi rátát becsültek az idei év harmadik hónapjára (4,6% a férfiaknál és 4,2% a nőknél), ez a korosztály tette ki a munkanélküliek összlétszámának 75,1 százalékát.

A munkanélküliségi ráta a munkanélkülieknek a gazdaságilag aktívakhoz viszonyított aránya.

Az INS megjegyzi, hogy 2021-től felülvizsgálták és az új uniós szabályzathoz igazították a munkanélküliséget érintő adatok alapjául szolgáló munkaerő-felmérés módszertanát. A módosítások jelentősen kihatnak a foglalkoztatottak és így a gazdaságilag aktív személyek számára vonatkozó becslésekre, így az idei adatok nem hasonlíthatók össze a korábbi hónapokban jegyzettekkel. 2021-től a kizárólag vagy nagyrészt saját fogyasztásra termelő gazdákat nem sorolják a foglalkoztatottak közé – magyarázza az INS.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.