Felhívás!

Vargyas-soros: tudnivalók kirándulóknak

Vargyas-soros: tudnivalók kirándulóknak Közérdekű

A Vargyas-szoros hagyományos majális helynek számít. Az idén is nagy szeretettel várja az idelátogatókat, ám egy kicsit másképp mint tavaly.

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt eddig nem látott mértékben fokozódott a látogatók tömege a szorosban, és ennek a következményei is meglátszottak. Ezért a természetvédelmi területekért felelős hatóság, szoros együttműködésben a helyi intézményekkel, egyesületekkel szeretné újabb mederbe terelni a látogatást. A természetvédelmi terület kezelői felhívják a figyelmet a terület szabályzatára. A természetvédelmi rezervátumot naponta 9–18 óra között lehet látogatni, parkolni és sátorozni csak az erre kijelölt helyeken szabad. A Vargyasról érkezők csak a Látogatóközpont melletti területen szabad parkoljanak, sátorozzanak és tábortüzet gyújtsanak. A Homoródalmás felől érkező látogatóknak táblák jelzik a parkolásra és sátorozásra kialakított helyet Árpatakán. Az eddigi években megszokott helyeken a látogatóknak, a szoros két bejáratánál (Kőalja, Karácsony gátja) sátorozni és autóval behajtani tilos. Fontos, hogy a látogatók használják a kihelyezett illemhelyeket, mivel a látogatás élményét nagyon rontja, ha magát a szorost vagy a barlangokat használják illemhelyként.

Látogassuk felelősségteljesen a Vargyas-szorost és barlangjait, tartsuk tiszteletben a szabályzatot, működjünk együtt a védett területet kezelő személyzettel. Friss információkért keresse fel a Vargyas-szoros természetvédelmi terület Facebook oldalát (www.facebook.com/vargyas.szoros.hivatalos).

A szoros térképe: https://salvamontvlahita.ro/images/terkep.jpg

 

Látogatási szabályok

Megközelítés, közlekedés

 1. Megközelítési útvonalak: Vargyas felől fakitermelő (magán) úton; Homoródalmásról a 132A megyei úton.
 2. Tilos terepjáróval, terepmotorral, ATV-vel és hószánnal a fenti megközelítési útvonalakon kívül közlekedni.

Parkolás, sátorozás és tábortűz

 1. Parkolni és sátrazni a természetvédelmi terület határain belül csak az erre kijelölt helyen szabad. Tilos sátorozni a szoros két bejáratánál (Kőalja, Karácsony gátja).
 2. WC-k a parkolókban és sátorozóhelyeken, a kőmezei menedékhelynél és az Orbán Balázs-barlangnál vannak kihelyezve.
 3. Tábortüzet csak a sátorozásra kijelölt helyen lehet gyújtani, az üzemeltető által biztosított fával.

Gyalogos látogatás

 1. A látogatás napidíj ellenében lehetséges (a homoródalmási és vargyasi lakcímmel rendelkező személyeknek ingyenes).
 2. A természetvédelmi területet naponta 9–18 óra között lehet látogatni.
 3. A természetvédelmi terület csak gyalogosan látogatható és csak a kijelölt turistaútvonalakon.
 4. Szemetelni tilos a természetvédelmi területen. A hulladékot, kérjük, vigyék haza, vagy dobják a parkoló- és sátorozóhelyeken található szemetesekbe.
 5. A természetvédelmi területen tilos a fürdőzés, állatok fürdetése, ruhák és autók mosása.
 6. Kutyát csak pórázon szabad bevinni a természetvédelmi területre.
 7. A természetvédelmi területen tilos vadászni, halászni, gombát, erdei gyümölcsöt, gyógynövényeket és egyéb növényeket, állatokat gyűjteni, az élővilágot zavarni.
 8. Minden napszakban tilos a csend zavarása kiabálással, zenelejátszóval vagy bármilyen egyéb módon.
 9. Fegyver és petárda használata tilos a természetvédelmi területen.

Barlanglátogatás

 1. Látogatható barlangok: Orbán Balázs-barlang (Almási-barlang), Lócsűr, Tatárlik, Kőcsűr.
 2. A többi barlang látogatása, a lezárt barlangok és helyük népszerűsítése szigorúan tilos.
 3. Az Orbán Balázs-barlangot csak a nyári időszakban (május–október) lehet látogatni túravezetővel. A barlang előcsarnoka egész évben, vezető nélkül is megtekinthető.
 4. A barlanglátogatás során a denevérekre lámpával, vakuval világítani és a barlang falán csüngő denevéreket megérinteni tilos. A barlangban meg kell őrizni a csendet, kerülni kell a kiabálást, hangos beszédet.
 5. Nyílt láng használata, dohányzás a barlangokban és azok bejáratánál tilos.
 6. A sziklák és a barlangok falát összeírni tilos. A geológiai képződményeket és a barlang falát megérinteni tilos.
 7. Ásatásokat csak erre kiállított engedéllyel szabad végezni.

Sziklamászás

 1. Sziklát mászni csak a kijelölt mászóutakon szabad. Kötelező az ideiglenes korlátozások betartása, a ragadozómadarak védelmének érdekében.
 2. Új mászóutak kiépítése, meglévők felújítása és átalakítása csak az ANANP engedélyével és a megyei Hegyimentő-szolgálat beleegyezésével lehetséges.

Egyéb szabályok

 1. Különböző rendezvények szervezése (pl. csoportos programok, vezetett túrák, versenyek, táborok stb.) csak az ANANP és a megyei Hegyimentő-szolgálat beleegyezésével lehetséges.
 2. A tudományos kutatásokhoz az ANANP és a Román Tudományos Akadémia (vagy annak alárendelt intézmény) engedélye szükséges.
 3. A természetvédelmi területet, a növény- és állatvilágot, barlangokat gazdasági céllal filmezni vagy fényképezni csak az ANANP engedélyével szabad.
 4. A „mozgókereskedelem”, élelmiszerek, italok árusítása csak a kempingekben és parkolókban, az erre kijelölt helyen, az ANANP beleegyezésével megengedett. Szeszes italok árusítása a teljes természetvédelmi területen (a kempingekben is) tilos.

Serviciul Teritorial Harghita, Miercurea Ciuc

e-mail: hr.ananp@ananp.gov.ro; tel: +40371471902

Serviciul Teritorial Covasna, Sfântu Gheorghe

e-mail: cv.ananp@ananp.gov.ro; tel: +40371472046

(közlemény, fotó: Rozsnyai Hunor)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.