Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csaknem 7 százalékkal esett vissza tavaly az eurózóna GDP-je

Csaknem 7 százalékkal esett vissza tavaly az eurózóna GDP-je Gazdaság

Némileg magára talált az euróövezet gazdasága az utóbbi hónapokban. A kedden közzétett előzetes tagállami GDP-statisztikák több pozitív meglepetést is hoztak, felülmúlva az elemzők várakozásait.

Hirdetés
Hirdetés

A tavalyi utolsó negyedévben csak fél százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye az eurózónában. A harmadik negyedévben 11,5 százalékos volt a növekedés, ez ellensúlyozta az ugyanekkora mértékű visszaesést, amelyet a pandémia okozott a második negyedévben.

Szakértők szerint októbertől decemberig azért volt enyhébb a GDP-csökkenés, mint az év első felében, mert a korlátozó intézkedések kevésbé voltak szigorúak.

Az egy évvel korábbihoz képest 2020-ban az Eurostat adatai szerint 6,4 százalékkal esett vissza a GDP az Európai Unióban, az euróövezetben pedig 6,8 százalékkal.

Az olasz, a francia, a spanyol és német adatok is jobbak lettek a vártnál az év utolsó negyedévében. Németország GDP-je 0,1%-kal nőtt, Franciaországé 1,3 Olaszországé 2%-kal csökkent, míg Spanyolországé 0,4%-kal nőtt. Az eurózónában Ausztria gazdasága esett vissza leginkább ebben az időszakban, 4.3%-kal.

Összességében a tavalyi év gazdasági teljesítményét nagyban rontotta a koronavírus-járvány. Az EU-ban ilyen nagy visszaesést még a 2008-2009-es pénzügyi válság után sem mértek.

(euronews, gazdaság)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük