Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kideríthették mi ölte meg Dzsingisz Kánt

Kideríthették mi ölte meg Dzsingisz Kánt Kultúra

Az évszázadok során rengeteg történet született arról, hogy miként halt meg a Mongol Birodalom ura.

Hirdetés
Hirdetés

Dzsingisz kán, a Mongol Birodalom megalapítója minden idők egyik legismertebb történelmi személyisége. Ahogy élete, úgy 1227-ben bekövetkezett halála körül is rengeteg történet alakult ki. A feljegyzések alapján az uralkodó elhunytát környezete titokban tartotta, mivel az a Nyugat-Hszia elleni hadjárat döntő szakaszában történt. Utóbb számos legendás elbeszélés született utolsó napjaival kapcsolatban, egyes történetek alapján egy merénylet utáni vérveszteség, egy harci sérülés vagy egy baleset okozta halálát.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány tudományos alapon adhat választ a rejtélyére – számol be a Live Science. A szakértők úgy vélik, hogy a különböző történetek jóval a vezér halála után alakultak ki. „A tágabb Kína királyainak és császárainak halála gyakran keveredik mítoszokkal” – mondta Francesco Galassi, az Adelaide-i Flinders Egyetem munkatársa. A kutató hozzátette, a kivételes emberekhez gyakran társítanak különleges véget, noha a háttérben feltételezhetően hétköznapi okok, például fertőzések állhattak. Dzsingisz kán hatalma teljében hunyt el, amikor szolgák és testőrök hada vigyázott rá, éppen ezért nem valószínű, hogy merénylet áldozata lett.

A csapat a Jüan története című munkára koncentrált, a forrás a Ming-dinasztia korából származik. A leírás alapján 1227. augusztus 18-25. között, az utolsó hadjárat során a nagykán nem érezte jól magát, belázasodott, majd nyolc nappal a betegség jelentkezése után meghalt. Egyes szakértők korábban úgy vélték, hogy tífusz fertőzte meg az uralkodót, Galassiék szerint viszont ennek ellentmond, hogy a betegség egyéb tipikus tünetei nem szerepelnek a forrásban.

A kutatók ezt követően azt mérték fel, hogy milyen fertőzések voltak jellemzőek a korszak mongol katonáira és ellenségeikre, illetve hogy az egyes kórokozók a fertőzést követően milyen hamar okozhattak tüneteket. A szakértők a nyomok alapján arra jutottak, hogy a bubópestis ölhette meg Dzsingisz kánt, érdemes azonban kiemelni, hogy az uralkodó maradványait sosem találták meg, így 100 százalékos bizonyossággal nem állapítható meg a halál oka.

(natgeo)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások