Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciucă: Románia továbbra is vonzó célpont a külföldi befektetők számára

Ciucă: Románia továbbra is vonzó célpont a külföldi befektetők számára Gazdaság

Románia továbbra is vonzó célpont a külföldi befektetők számára, az ország gazdasága számos új lehetőséget kínál a vállalkozóknak – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kormányfő egy vasárnap esti Facebook-bejegyzésben azt írta, az év első kilenc hónapjában létesített külföldi tőkéjű cégek számának egyharmados növekedése az előző év hasonló időszakához képest azt igazolja, hogy a kormányzati intézkedésekkel sikerült ellensúlyozni a Románia közelében dúló háború okozta instabilitás hatásait. A román gazdaságba vetett bizalom magas szintjét bizonyítja az uniós tagállamokkal fenntartott szoros együttműködés is – tette hozzá a miniszterelnök. Az országos cégbíróság statisztikáit idézve Nicolae Ciucă rámutatott, a legtöbb külföldi tőkéjű vállalatot olasz befektetők alapították Romániában, a legnagyobb értékű összalaptőkéjük azonban a holland cégeknek van. Mindkét állam hagyományosan Románia legjelentősebb gazdasági partnerei közé tartozik – mutatott rá.

“A román kormány továbbra is az üzleti szféra őszinte partnere marad, ahogyan arról csaknem egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta bizonyságot tett” – zárta bejegyzését Ciucă.

Az országos cégbíróság összesített adatai szerint 2022 első kilenc hónapjában 32,6 százalékkal 5523-ra nőtt az újonnan alapított külföldi tőkéjű vállalatok száma 2021 azonos időszakához képest. Az 5523 cég összalaptőkéje 31,027 millió dollár volt, ami 6,2 százalékkal kevesebb a 2021 januárja és szeptembere között bejegyzett külföldi cégek 33,072 millió dolláros összalaptőkéjénél.

Szeptember végén 242.370 külföldi tőkéjű vállalatot tartottak számon Romániában, ezek összalaptőkéje 67,005 milliárd dollár volt.

A legtöbb külföldi részesedésű vállalatot, 51.476-ot, olaszországi befektetők létesítették, ezek összalaptőkéje 4,015 milliárd dollárra volt tehető. A legnagyobb értékű összalaptőkéje a holland cégeknek volt, az 5833 cégnek 12,574 milliárd dollár. 

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük