Felhívás!

Cîţu: nem fogjuk szabályozni az energiaárakat

Cîţu: nem fogjuk szabályozni az energiaárakat Gazdaság

Florin Cîţu kormányfő kedden leszögezte, hogy a kormány nem készül az energiaárak rögzítésére, szerinte Romániának energetikai függetlenségre van szüksége.

A miniszterelnök a Victoria-palotában tartott megbeszélésen elmondta, a téli időszak közeledtével a fogyasztók körében nő az aggodalom az energiaárak emelkedése miatt, és erre megoldást kell találni. “A megoldásnak azonban nem a kormányfőtől kell érkeznie, együtt kell ezt megtalálnunk” – mondta. Ugyanakkor leszögezte: a kormány nem fogja rögzíteni az energiaárakat.

Cîţu emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban mindenhol nőttek az energiaárak, Spanyolországban például megháromszorozódtak, Románia pedig az energia terén függ az importtól. Mivel idehaza nőtt a fogyasztás, nőtt az importált energia mennyisége is, és ezzel együtt a fogyasztói ár is. Az ország számára a megoldás az lenne, és ő ezt kész felvállalni, hogy energetikailag függetlenné váljék, azaz növelje termelési kapacitását, és teljes egészében belföldön termelje meg a szükséges energiát, részletezte a kormányfő. Véleménye szerint Románia rendelkezik az ehhez szükséges erőforrásokkal, és a kormány már dolgozik az ezt elősegítő programokon.

Az energetikai függetlenedés azonban középtávú célkitűzés, rövid távon a beköszönő téli időszakra kell leszögezni a megoldásokat, mondta a kormányfő.

“Elsősorban a fogyasztóknak nyújtandó villany- és gázszámla-támogatásról van szó, amelyre már javaslatot tettünk; ezt részletesen ki kell dolgozni, és minél hamarabb véglegesíteni kell” – fejtette ki Cîţu.

Meg kell magyarázni a lakosságnak, miért emelkedtek az energiaárak, amikor az energia nagy részét állami vállalatok termelik Romániában, szögezte le a kormányfő.

“Nem szeretném, ha felfedeznénk, hogy a számlák növekedésének egy része – és ezért hívtam ma ide a fogyasztóvédelem képviselőjét is – az állami tulajdonú vállalatok hatékonysági hiányosságainak tulajdonítható” – figyelmeztetett a kormányfő, nyomatékosítva, hogy éppen amiatt rendelte el az év elején az állami vállalatok reformját, hogy ezek hatékonyabbá váljanak.

“Ha ez beigazolódik, a legszigorúbb intézkedéseket hozzuk meg. (…) Nem akarom, hogy bármelyik vállalat kihasználja ezt a helyzetet arra, hogy nyereségét sokszorosan növelje” – mondta a kormányfő a tanácskozás résztvevőinek.

Florin Cîţu kormányfő Virgil Popescu energetikai és Raluca Turcan munkaügyi miniszterrel, illetve az országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE), a Transelectrica, az OPCOM villamosenergia tőzsde, a Versenytanács és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) képviselőivel tart megbeszélést kedden a kormánypalotában.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások