Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîţu: a szeptemberben esedékes nyugdíjemelés a költségvetés végrehajtásától függ

Cîţu: a szeptemberben esedékes nyugdíjemelés a költségvetés végrehajtásától függ Gazdaság

A szeptemberben esedékes nyugdíjemelés a költségvetés végrehajtásától függ – közölte csütörtökön a pénzügyminiszter. A gyermekpénz kapcsán Florin Cîţu ismét azt hangsúlyozta, ennek emelésével nem számoltak az idei költségvetés kidolgozásakor.

Hirdetés
Hirdetés

„A nyugdíjemelést belefoglaltuk a költségvetésbe, és világosan elmondtuk, hogy ez a költségvetés végrehajtásának függvénye. Óriási nyomás nehezedik most a büdzsére. Át kell tekintenünk a fontosabb kiadási tételeket, újra kell értékelni a dolgokat, és a következő napokban előállunk majd egy megoldással. Jelentősen nőtt az államháztartási hiány, és szolidárisaknak kell lennünk ebben a helyzetben” – fogalmazott Cîţu.

A gyermeknevelési pótlékkal kapcsolatban a pénzügyminiszter ismét hangsúlyozta, hogy az ennek megkétszerezéséről szóló törvényt a költségvetés kidolgozása után fogadták el, így arra nem különítettek el alapokat.

„Meglátjuk, miként alakulnak majd a dolgok, de jelen pillanatban ilyen ígéretet tenni… Akik a gyermekpénz megduplázást kezdeményezték, sehol nem jelölték meg a finanszírozási forrást. (…) A gyermekpénz megkétszerezését nem foglaltuk bele a költségvetésbe” – nyomatékosította Cîţu, aki ugyanakkor felhívást intézett a parlamenthez, hogy hagyjon fel a „populista tervezetekkel”.

2019 szeptemberétől 15 százalékkal 1100 lejről 1265 lejre nőtt a nyugdíjpont értéke, és a nyugdíjtörvény értelmében idén szeptembertől újabb 40 százalékkal 1775 lejre emelnék.

Február 20-án Violeta Alexandru munkaügyi miniszter a köztelevíziónak adott interjúban azt mondta, hogy szeptember 1-jétől 40 százalékkal nőnek a nyugdíjak.

A gyermekpénz megduplázásáról szóló tervezetet tavaly decemberbe fogadta el a képviselőház. A szociáldemokrata párti Adrian Solomon kezdeményezése értelmében 300 lejre nőne a 2 és 18 év közötti gyerekeknek járó gyermeknevelési pótlék összege, a kétévesnél kisebb, illetve a fogyatékkal élő gyerekek pedig 600 lejt kapnának.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások