Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

BNR: várhatóan növekedni fog 2021 során az éves inflációs ráta

BNR: várhatóan növekedni fog 2021 során az éves inflációs ráta Gazdaság

A korábbi becslésekhez képest fokozatosan növekedni fog 2021 során az éves inflációs ráta – tájékoztat a jegybank hétfői közleménye.

Hirdetés
Hirdetés

A BNR igazgatótanácsa szerint jelentős bizonytalanságok és kockázatok merülnek fel a járvány és a kapcsolódó korlátozó intézkedések, a világjárvány harmadik hullámának terjeszkedése, valamint az oltások globális, de különösen európai uniós dinamikája miatt.

További kockázat-forrást jelentenek a középtávon megvalósítható költségvetési konszolidáció, az Európai Uniós források lehívásának mértéke, valamint a munkaerőpiac fejleményei az egészségügyi helyzet és a támogató intézkedések hatása alatt.

Az éves inflációs ráta 2021 januárjában 2,99%-ra emelkedett, a 2020 decemberi 2,06%-ról, februárban pedig 3,16%-ra nőtt, jóval meghaladva a korábban várt szintet, a villamosenergia-piac liberalizációjának a fogyasztókra kifejtett átmeneti hatása, illetve az üzemanyagárak emelkedésének következtében.

Az új negyedéves inflációs jelentést március 16-án teszik közzé.

3,4 százalékos inflációra számítanak idén

A Román Nemzeti Bank (BNR) 3,4%-os inflációs rátát prognosztizál 2021 végére. A jegybanknak az inflációról szóló, kedden közzétett jelentése szerint 2022 végére a pénzromlás 2,8%-ra mérséklődik.

A dokumentum szerint az elektromos energia, valamint az üzemanyag árának év eleji növekedése miatt januárban emelkedni kezdett az infláció, és ez a tendencia év végéig megmarad, amikor is eléri az évi 3,4%-os szintet.

„Az áremelkedések átmeneti kedvezőtlen hatásának jövő év eleji megszűnte után az infláció csökkenni kezd, a 2022 végére becsült értéke 2,8%” – áll a jelentésben.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük