Felhívás!

Rafila: el kell érni a százezer beoltottat naponta

Rafila: el kell érni a százezer beoltottat naponta Románia

El kell érni oda, hogy naponta százezer ember kapja meg a koronavírus elleni védőoltást Romániában, csak így lehet remény arra, hogy szeptember végére visszatérjen az életünk a normális kerékvágásba – jelentette ki hétfői sajtóértekezletén Alexandru Rafila.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője szerint Románia az Európai Unióban a harmadik helyről a 19-ikre csúszott vissza, ami a lakosságarányos átoltottságot illeti.

Úgy értékelte, hogy Dr. Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke “tapasztalataihoz és lehetőségeihez mérten jó munkát végzett”, ám az egészségügyi minisztérium ‘képtelennek bizonyul arra, hogy bekapcsolódjon az oltási kampány sikeréért tett erőfeszítésekbe’.

Rafila szerint a járvány ellenőrzése “nemzeti célkitűzéssé” kell hogy váljon, és ez ügyben politikai összefogásra lenne szükség, mert a PSD több javaslata (adófizetési határidők kitolása, bérpótlékok bevezetése az egészségügyben stb.) életképesnek bizonyult, ám azokat “csak nagyon későre” fogadta el a kormány. Azt mondja: a tömeges tesztelésre, amit az egészségügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványban is ajánlottak, továbbra sem került sor, jóllehet ezt a családorvosok is elvégezhetnék.

A szakember szerint át kell gondolni a kórházi ellátás megszervezését, nem szabad megfeledkezni a nem koronavírusban szenvedő páciensekről sem, mert az, hogy a második világháborút követő időszakban tavaly novemberben regisztrálták a legmagasabb halandóságot, egyértelműen annak a következménye, hogy az emberek nem tudtak hozzáférni az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

A mikrobiológus képviselő “racionális lépésnek” nevezte, hogy Ludovic Orban, a képviselőház elnöke a korlátozó intézkedések “rugalmasabbá tételét” helyezte kilátásba, hisz – véleménye szerint is – az ezer lakosra vetített napi új fertőzésszám csak egyik mutató, amit figyelembe kell venni. Tekintettel kellene lenni arra is – mondja a professzor -, hogy miként terjed a fertőzés, meg kellene vizsgálni az esetek társadalmi szórását, hogy az egész közösségben terjednek-e vagy csak a közösség egy bizonyos területére koncentrálódnak, ugyanakkor figyelembe kellene venni, hogy megyénként hány tesztet végeznek, és hogy mekkora a pozitív tesztek aránya az összes elvégzett tesztből. Meglátása szerint hagyni kellene a hatóságokat, hogy helyi szinten hozzák meg a megfelelő döntéseket.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. március 16., 15:34
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ezek hol élnek és miröl beszélnek? Az élet már soha nem fog vissza térni a normális kerékvágásba. Ami az oltást illeti, nem sok kell és kötelezövé teszik, mert valakiknek ez az érdeke.

  • User
   Dátum: 2021. március 16., 22:53
   ÉRTÉKELÉS: 1

   A magyarokra mindig is jellemző volt a pesszimizmus. Vagy ha nem is mindig, de egy jó pár száz éve igen. Ezt a harcot meg lehet nyerni a sok hangos anti-ilyen olyan ember ellenére is.