Felhívás!

Biztonságban az ügyfelek?

Biztonságban az ügyfelek? Gazdaság

Megrendült az ország egyik piacvezető biztosítója. Hatósági felügyelet alá helyezték a City Insurance céget, mivel nem állnak jól a pénzügyi mutatói, és késik a kártérítések kifizetésével.

Birtalan József, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vezetőtanácsának tagja szerint hosszú távon nem lehet fenntartani egy olyan céget, amely minden 1 lej bevételre 1,06 lejt költ.

Bár a pénzügyi felügyelet többször büntette és kérte, hogy dolgozzon ki egy átszervezési tervet, ezt a City Insurance nem tette meg, így kénytelenek voltak hatósági felügyelet alá helyezni és szakemberekre bízni a cég vezetését, magyarázta Birtalan József, aki szerint a biztosító finanszírozási tervét a felügyelet jóvá kell hagyja, és azt 60 napon belül teljesíteni kell, ellenkező esetben akár a működési engedélyét is visszavonhatják. Ez esetben minden kárügy rendezése átkerül a biztosítottak állami garanciaalapjához, amelynek van pénze, készen áll bármilyen forgatókönyvre.

„A biztosítottak szempontjából ez nem jelent semmilyen veszélyt, nincs ok aggodalomra, viszont előfordulhat, hogy egy biztosítótársasággal kevesebb lesz a romániai piacon” – mondta Birtalan József. Felidézte, amikor az Astra és a Carpatica biztosítók csődbe mentek, hasonlóképpen beindult a folyamat, és mindenki megkapta a pénzét. Ugyanakkor gondot jelent, hogy a City Insurance a romániai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán vezetőnek számít, nála kötötték a legtöbb RCA-t. Felívelése az elmúlt években történt viszonylag rövid idő alatt, miután a két legnagyobb román biztosító, az Astra és a Carpatica csődbe ment.

Birtalan József szerint jelenleg túl kevés a biztosítótársaság a romániai piacon, hiszen beindulna a verseny, ha többen kínálnának kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (RCA). A szakember szerint a közvetlen elszámolás bevezetése szabályozhatja a piacot. Ez azt jelenti, hogy a károsultnak saját biztosítója fizet, és a kárt okozó fél biztosítójától behajtja az összeget. Arra számítanak, hogy egészségesebbé teszi a piacot, hiszen az ügyfelek motiváltak lesznek, hogy kicsivel drágább, de megbízható biztosítótársaságokat válasszák, annak tudatában, hogy a saját kárukat fogja megtéríteni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 18., 21:23
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Astra kárvallott voltam a csőd környékén, de inkább a szerviz volt az aki az időt húzta, az autómat részben javították meg, reklamáltam, de számba sem vettek!