Felhívás!

Körvonalazódik a globális adóreform

Körvonalazódik a globális adóreform Gazdaság

Az országok mélyebbre szeretnének nyúlni a világ legnagyobb vállalatainak zsebébe, ezért globális adóreformot szorgalmaznak.

Ennek lényege, hogy a 100-200 legnagyobb globális cég ne csak abban az országban fizessen nyereségadót, ahová adóügyi megfontolásokból be vannak jegyezve, hanem minden olyan országban, ahol jelen vannak szolgáltatásaikkal.

A koronavírus világjárvány adott löketet a szabályozás megalkotására, hiszen minden kormány sok pénzt kellett a vállalkozások megsegítésébe beletoljon, és mindegyiknek szüksége van nagyobb költségvetési bevételekre, mutatott rá Winkler Gyula.

Az RMDSZ Európa Parlamenti képviselője felidézte, hogy a G7, azaz a hét legfejlettebb országot és az Európai Uniót magába foglaló csoport pénzügyminiszterei azt javasolták: egységesen 15 százalékkal adózzák meg a világ legnagyobb 100-200 cégét. Winkler Gyula szerint politikai szinten lehet erről dönteni, ám a gyakorlatba ültetéshez konkrét szabályozást kell kidolgozni.

Jelenleg Európa több országában az átlagnál kisebb a profitadó, sőt vannak országok, ahol egyes cégek külön megállapodást kötnek a kormánnyal, és adókedvezményt kapnak. Winkler rámutatott, bár az unió egy közös piac, de az országok adóversenyben vannak: Magyarországon 9% a profitadó, Bulgáriában 10%, Írországban 12,5% – ide van bejegyezve sok globális cég – és Romániában 16%. A kis és a fejlődő országok azzal érvelnek az adóverseny megtartása mellett, hogy a fejlődéshez, felzárkózáshoz és befektetők vonzásához előnyökre van szükségük az erős gazdaságokkal szemben.

Winkler Gyula szerint a globális adózáshoz meg kell határozni, mit jelent, hogy egy cég jelen van egy országban. Kell legyen hivatalos munkapontja és alkalmazottai, vagy elég, ha van vevő és fogyasztó a szolgáltatásaikra? Például a Google nem kell munkapontot létrehozzon és alkalmazottai legyenek Romániában, ahhoz, hogy szolgáltatása elérhető legyen az országban. Ezek olyan vállalkozási formák, melyeket nehéz megadózni egy-egy országban, mondta az EP-képviselő. Winkler Gyula szerint ebben a témában júliusban várható előrelépés a G20, azaz a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság pénzügyminisztereinek és jegybanki kormányzóinak értekezletén.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások