Felhívás!

Sok a pénz, de nehézkes a lehívása!

Sok a pénz, de nehézkes a lehívása! Gazdaság

Romániának minden eddiginél több Európai Uniós pénzösszeg – hozzávetőleg 100 milliárd euró – áll rendelkezésre a következő öt évben, ám rendkívül hatékonynak kell lennie, hogy ezt valóban le tudja hívni, hatékonyan elkölteni és elszámolni, hívta fel a figyelmet Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: bár ezekben a napokban hangsúlyosan az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) által Románia rendelkezésére álló 29,2 milliárd euró került a figyelem középpontjába, ezen túlmenően további hatalmas pénzösszegeket kell lehívni és elkölteni uniós alapokból.

Egyrészt az előző 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusból a rendelkezésére álló összegek mintegy 10 százalékát költötte el az ország, a maradék pénzt 2023-ig kell lehívni, és lezárni a projekteket. Ehhez hozzáadódik a jelenlegi költségvetési ciklusban felhasználható összeg. A helyreállítási tervből beérkező 29,2 milliárd eurót is 2026-ig kell felhasználni. Ismerve, hogy Románia számára mindig is kihívást jelentett az uniós pénzösszegek lehívása és hatékony elköltése, igencsak össze kell kapja magát az ország, hogy az eddigieknél jóval nagyobb pénzösszeget lehívja, megvalósítsa a projekteket és elszámolja az összegeket.

Lesz-e elég építkezési cég, amely elvégzi a munkát?

Antal Árpád szerint a helyreállítási terv miatt egész Európában nagy építkezések kezdődnek, ez munkát ad a szakcégeknek. Romániában gondot jelent, hogy nincs elég építő vállalat, mivel a nagy szakcégek 70 százaléka csődbe ment. Nehéz lesz kivitelezőt találni a tervezett munkálatokra, hiszen a nyugat-európai cégek otthon is találnak megrendelést, és a kínai vállalatoknak nem lehet munkát adni, mivel ezt megtiltotta a bukaresti kormány.

Az Európai Bizottsággal nagy harcot kellett megvívni, hogy Románia a rendelkezésére álló összeg egy részéből autópályákat építsen és összefüggő autópálya-rendszeren jussunk el Bukarestbe, Budapestre vagy valamely repülőtérre, mutatott rá Antal Árpád, aki szerint ennek oka, hogy Brüsszel nem érzékeli az autópálya hiányát, ám Romániában nem az autópálya-bőség nyomorítja meg az életünket.

Sok a pénz a mobilitásra, ám városrehabilitációra is kellene

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a megyeszékhelyek a helyreállítási alapból lehívható összegek 80 százalékát mobilitási beruházásokra kell költsék, vagyis elektromos autóbuszokat és villamosokat vásárolhatnak. Sepsiszentgyörgy önkormányzata már az előző uniós költségvetési ciklusban mobilitási programra pályázott, ezt most ki fogják egészíteni a helyreállítási alapból érkező összeggel, így a háromszéki megyeszékhelynek várhatóan két év múlva nagy elektromos busz flottája lesz és megújul a közszállítás, mondta Antal Árpád. 

Hasznos lett volna, ha városrehabilitációra tudták volna elkölteni a pénzek egy részét, hiszen a hazai városok közös problémája, hogy a kommunizmus idején a nagy tömbház- és gyárépítések idején összevegyültek ezek az övezetek. Mivel a gyárak sok esetben megszűntek, azok jelenleg rontják a városképet, ezért ezeknek az ingatlanoknak új funkciókat kellene adni.

Bár a kormány eredeti tervében szerepelt a városrehabilitáció fejezet, az Európai Bizottság ezt nem támogatta, mivel a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a Regionális Operatív Programban lehet majd pályázni városrehabilitációra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások