Felhívás!

Befagyasztották a lakossági villamos energia árát

Befagyasztották a lakossági villamos energia árát Gazdaság

Egyéves szabadpiaci időszak után péntektől ismét az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) által megszabott, az eddigivel megegyező áron vásárolhatják a villamos energiát a lakossági fogyasztók Romániában.

A bukaresti kormány tavaly év végén elfogadott sürgősségi rendeletének megfelelően 2022. július 28-áig nem változik az elektromos energia ára a háztartási fogyasztók számára. A szabályozott energiaár térségenként eltérő és a dobrudzsai 364 lejtől (24 300 forint) a munténiai 470 lejig (31 380 forint) terjed megawattóránként, amihez még hozzáadódik a jövedéki adó, az áfa, és a zöldenergia-támogatás.

Az Economica.net gazdasági szakportál szerint a piaci szereplők által bírált intézkedéssel a kormány valójában azt próbálta megelőzni, hogy az energiaszektorra kivetett többletadót a szolgáltatók a lakossági fogyasztókra terheljék. A tavaly év végén kiadott, a 114-es számú sürgősségi kormányrendelet ugyanis – a bankokra kivetett úgynevezett “kapzsisági illeték”  mellett – külön többletadóval terhelte az energiaszektor szereplőit: amely a forgalom 2 százalékát teszi ki, az eddigi 0,1 százalék helyett.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.