Hirdetés
Hirdetés

Víz alatt lebegő alagutat építene Norvégia

Víz alatt lebegő alagutat építene Norvégia Külföld

Norvégia azt tervezi, hogy a világon elsőként víz alatt lebegő alagutakat épít, hogy az ország nyugati tengerparti szakaszán az autósok számára lerövidítse az utat – számolt be a CNN. A projekt még tervezési fázisban van, de nem valószínű hogy a 40 milliárd dolláros beruházás 2050 előtt elkészülne.

A Kristiansand és Trondheim közötti 1100 kilométeres út során az autósoknak hét különböző kompot kell igénybe venniük, hogy átkeljenek a fjordokon. Ez jelentősen lassítja a menetidőt, amely jelenleg 21 óra. Az E39-es autóút gazdaságilag is fontos szerepet játszik, mivel a térség adja a norvég export mintegy felét.

A norvég kormány egy soha nem látott technikai megoldáson dolgozik. Ennek lényege, hogy a víz alá terelik a közlekedést, vagyis a csodálatos szigetvilágon való áthajtás 20-30 méterrel a víz alatti betonalagutakon valósulhat meg, mivel a hagyományos hidak ezeken a területen nem jöhetnek szóba.

Hirdetés
Hirdetés

A stabilitás biztosítása érdekében az alagutakat a tengerfenékhez is rögzítenék. A fjordokban közlekedő hajók kényelmesen elférnének felette, és a 30 méteres mélységben a hullámzás és áramlatok is mérsékeltebbek – nyilatkozta a norvég útkezelő egyik mérnöke.

A beruházás elindítása előtt még számos kérdést kell megvizsgálni, így az esetleges robbanással járó balesetek hatásait, vagy éppen azokat az eseteket kell szimulálni, amikor egy vízi jármű ütközik az alagútba. A fjordok alatt átvezető alagúthálózat pontos útvonalát még nem jelölték ki, az építkezés csak ezután kezdődhet.

A projektért felelős norvég útkezelő szerint 30 év alatt végezhetnek a munkálatokkal.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük