A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Víz alatt lebegő alagutat építene Norvégia

Víz alatt lebegő alagutat építene Norvégia Külföld

Norvégia azt tervezi, hogy a világon elsőként víz alatt lebegő alagutakat épít, hogy az ország nyugati tengerparti szakaszán az autósok számára lerövidítse az utat – számolt be a CNN. A projekt még tervezési fázisban van, de nem valószínű hogy a 40 milliárd dolláros beruházás 2050 előtt elkészülne.

A Kristiansand és Trondheim közötti 1100 kilométeres út során az autósoknak hét különböző kompot kell igénybe venniük, hogy átkeljenek a fjordokon. Ez jelentősen lassítja a menetidőt, amely jelenleg 21 óra. Az E39-es autóút gazdaságilag is fontos szerepet játszik, mivel a térség adja a norvég export mintegy felét.

A norvég kormány egy soha nem látott technikai megoldáson dolgozik. Ennek lényege, hogy a víz alá terelik a közlekedést, vagyis a csodálatos szigetvilágon való áthajtás 20-30 méterrel a víz alatti betonalagutakon valósulhat meg, mivel a hagyományos hidak ezeken a területen nem jöhetnek szóba.

A stabilitás biztosítása érdekében az alagutakat a tengerfenékhez is rögzítenék. A fjordokban közlekedő hajók kényelmesen elférnének felette, és a 30 méteres mélységben a hullámzás és áramlatok is mérsékeltebbek – nyilatkozta a norvég útkezelő egyik mérnöke.

A beruházás elindítása előtt még számos kérdést kell megvizsgálni, így az esetleges robbanással járó balesetek hatásait, vagy éppen azokat az eseteket kell szimulálni, amikor egy vízi jármű ütközik az alagútba. A fjordok alatt átvezető alagúthálózat pontos útvonalát még nem jelölték ki, az építkezés csak ezután kezdődhet.

A projektért felelős norvég útkezelő szerint 30 év alatt végezhetnek a munkálatokkal.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.