Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az USR szerint a helyreállítási terv 27 százalékig terjedő nyugdíjemelést tesz lehetővé

Az USR szerint a helyreállítási terv 27 százalékig terjedő nyugdíjemelést tesz lehetővé Gazdaság

Az országos helyreállítási terv (PNRR) akár 27 százalékig terjedő nyugdíjemelést is lehetővé tesz – hívta fel a figyelmet szerdán a Facebook-oldalán Christian Ghinea, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közpolitikai koordinátora.

Bejegyzésében a szenátor kifejtette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai azon “siránkoznak”, hogy a PNRR nem teszi lehetővé a nyugdíjemelést, ám ez szerinte manipuláció.

“A kormány már holnap 27 százalékkal növelhetné a nyugdíjakat. Ezt az arányt teszi lehetővé a PNRR. Ennek ellenére még 10 százalékos növelés sem lesz, bár a PSD 40 százalékot ígért” – írta az európai alapokért felelős volt miniszter.

Ghinea szerint, ha akarná, a PSD “már holnap” emelhetné a nyugdíjakat, ha volna rá költségvetési fedezet. Emlékeztetett arra, hogy a PNRR szerint a bruttó hazai termék 9,4 százaléka fordítható nyugdíjakra. Romániában most a GDP 8,3 százalékát emészti fel a nyugdíjak kifizetése, Cristian Seidler USR-s képviselő pedig kiszámította, hogy ha a nyugdíjkiadásokat a GDP 9,4 százalékára emelnék, akkor már idén júliustól a jelenlegi 1586 lejről 2027 lejre lehetett volna növelni a nyugdíjpont értékét – részletezte bejegyzésében az ellenzéki politikus. 

(forrás: Agerpres, fotó: Haáz Vince)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.