Felhívás!

Az EU szintjén Romániában a legolcsóbbak az élelmiszerek és az alkoholmentes italok

Az EU szintjén Romániában a legolcsóbbak az élelmiszerek és az alkoholmentes italok Gazdaság

2018-ban a romániaiak fizették a legkevesebbet az Európai Unióban egy élelmiszereket és alkoholmentes italokat tartalmazó fogyasztói kosárért, az uniós átlag 66%-át, derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön közzétett adatsorából.

Az ellenkező póluson a dánok állnak, akik ugyanezért a kosárért az uniós átlag 130%-át fizették ki 2018-ban.

Termékekre lebontva kiderül, hogy Romániában a kenyér és gabonafélék ára csaknem a fele az uniós átlagnak (54%), míg a hús ára az uniós átlag 63-át teszi ki. Mindkét termékkategória esetében Romániában a legalacsonyabbak az árak az EU-ban. Csak a tojás, a sajt- és túrófélék és a tej esetében nem számít Románia listavezetőnek a legalacsonyabb árak kategóriában, ezek ára ugyanis az uniós átlag 93%-ára rúg. Alacsonyabb árakat ezen termékek esetében Lengyelországban, Csehországban és Nagy Britanniában regisztráltak.

Az alkoholtartalmú italok esetében az árak az uniós átlag 74%-át teszik ki Romániában és Bulgáriában, míg Finnországban 182%-át, Írországban 177%-át.

Ami a cigarettát illeti, Bulgáriában volt a legolcsóbb (az uniós átlag 49%-a), majd Lengyelország (60%) és Horvátorzság (62%) következett. Romániában az uniós átlag 69%-án van a cigaretta ára. A legtöbbet azonban Nagy-Britanniában (204%), Írországban (201%) és Franciaországban (141%) kellett fizetni a cigarettáért 2018-ban.

Romániában ugyanakkor az uniós átlagnál 16,8%-kal olcsóbbak a ruházati cikkek és a lábbelik, Bulgáriában vannak csak még ennél is alacsonyabb árak (-22,2%).

A lakásfenntartásnak is Bulgáriában a legkisebbek a költségei az Unió országai közül (66,9%-kal kevesebb, mint az uniós átlag), Lengyelország (- 62,8%) és Románia (- 61,2%) következik, a bútorok ára pedig szintén Bulgáriában a legalacsonyabb (-51,2%), Románia a második helyen áll (-30,4%).

A vendéglői és hotelszolgáltatások árainak esetében szintén Bulgária a listavezető (53,3%-kal alacsonybb árak), a második helyen Románia áll (-47,6%). A távközlés árai Lengyelországban a legalacsonyabbak (-55,1%) és Románia áll a második helyen (-49,2%).

A szállítás ára Romániában az uniós átlagnál 44,8%-kal alacsonyabb, ennél csak Bulgáriában, Lengyelországban és Csehországban vannak alacsonyabb árak.

A statisztikai adatok az uniós államokra, illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) államaira, azaz Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra vonatkoznak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.