Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az erdélyi autópálya nyomvonalának módosítását kéri a Limes bizottság

Az erdélyi autópálya nyomvonalának módosítását kéri a Limes bizottság Gazdaság

Az erdélyi autópálya nyomvonalának módosítását kéri a Limes Országos Bizottság, azzal érvelve, hogy a jelenlegi tervek szerint a sztráda áthaladna a Szilágy megyei Zutor (Zimbor) település területén felfedezett római castrum lelőhelyén.

Hirdetés
Hirdetés

A bizottság szerdai közleményében rámutat, az ásatások során a térségben egy római katonai tábor (castrum) nyomaira bukkantak, amelyhez hozzátartozik még egy fürdő – ezt nemrég tárták fel -, továbbá egy civilek számára fenntartott, kiterjedt lakóövezet, valamint egy temető is.

Az erdélyi autópálya Pusztatopa (Topa Mică) és Zutor közötti szakaszának nyomvonala érinti a castrum egy részét, a fürdőt, illetve részben a civil települést és a temetőt, ezért azt kérik, hogy új helyre költöztessék a tervezett autópálya-csomópontot úgy, hogy a le- és felhajtó sávok legalább 200 méter távolságra haladjanak el a lelőhelytől.

A Limes Országos Bizottság ugyanakkor azt is leszögezi, kezdeményezték, hogy a zutori régészeti lelőhelyet vegyék fel az UNESCO világörökségi listájára.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük