Hirdetés
Hirdetés

Az államháztartási hiány a nyugdíjemelés nélkül is meghaladhatja a 9 százalékot

Az államháztartási hiány a nyugdíjemelés nélkül is meghaladhatja a 9 százalékot Gazdaság

Románia államháztartási hiánya meghaladhatja a 9%-ot anélkül, hogy figyelembe vennénk a nyugdíjak szeptember 1-jei növekedését – figyelmeztetett egy szerdai szakkonferencián Eugen Rădulescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) stabilitási igazgatóságának vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

“Van egy nagyon súlyos problémánk, amelyet államháztartási hiánynak hívunk. A tavalyi év végén kezdődött olyan szinten, amely messze meghaladja a sokat vitatott 3%-ot, ami amúgy is igen magas egy olyan ország számára, amelynek 4%-os gazdasági növekedése van, mint Romániának. Jelenleg 7, 8, sőt 9%-os államháztartási hiány felé haladunk, talán még ezt a szintet is meghaladjuk anélkül, hogy figyelembe vennénk a nyugdíjak szeptember 1-jétől esedékes emelését. A helyzet rendkívül súlyos és kényes. (…) Nem csupán a kormány határozott válaszára van szükség, hanem megfelelő jogszabályokra is, mert a jelenleg érvényes törvény szerint szeptember 1-jén a nyugdíjak 40%-kal növekednek. Ha ez megtörténik, nem tudom, mi fog történni jövőre” – mondta a szakember.

Hozzátette: a nyugdíjemelés további három százalékos GDP-arányos hiányt jelent, ami “igen bonyolult helyzetet” teremt.

Az általános mutatók jobbak, mint 2008-ban voltak

Románia bankrendszere erősebb és készen áll a nehézségek kezelésére, az általános adatok pedig minden tekintetben sokkal jobbak, mint a 2008-as válságban – jelentette Eugen Rădulescu.

A szakember a hitelek helyzetét hozta fel példának, amelyek jelenleg a betétek 70%-át teszik ki, míg 2008-ban a helyzet ennek éppen a fordítottja volt.

Hozzátette: Romániában továbbra is nagyon súlyos makrogazdasági egyensúlyhiány van.

Kifejtette: az ikerdeficit (azaz a folyó fizetési mérleg hiányának és az államháztartás hiányának egyidejű fellépése) korlátozza a jegybank mozgásterét, de a kamatlábak jelenlegi szintjével hozzájárult az árfolyam stabilitásának fenntartásához.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük