Augusztusi kiruccanásokra számíthatunk

Izzasztónak ígérkezik az augusztus egyes vállalkozók számára. A következő időszakban adó- és munkaügyi ellenőrök közös csoportjai keresik meg a vállalkozásokat, ezzel az átfogó ellenőrző akcióval próbálják felszámolni az adócsalást és a feketemunkát. Azok a cégek, amelyek még nem használják az elektronikus kasszagépeket, biztosan számíthatnak ellenőrök érkezésére.

Az augusztusi ellenőrző akciót Eugen Teodorovici pénzügyminiszter jelentette be, aki szerint Romániában még mindig nagy problémát jelent az adócsalás, és 30 év alatt nagyon kevéssé változott a helyzet.

Hozzátette, hogy bevonják az adóhivatalhoz és munkafelügyelőséghez tartozó minden ellenőrző hatóságot, amelyek közös csoportokban látogatják meg a vállalkozásokat. A Wall-Street.ro szakportál értesülései szerint a hatósági ellenőrzések elsődleges célpontjai azok a cégek lesznek, amelyek még mindig nem használják az online kasszagépeket. Egy júniusi elemzés szerint ugyanis csupán 385.000 elektronikus pénztárt helyeztek működésbe, azaz a hagyományos kasszák csupán felét cserélték le a cégek. Aki a hosszas halasztást követően kötelezővé vált rendelkezésnek még nem tett eleget, 8.000 és 10.000 lej közti büntetésre, vagy akár tevékenysége felfüggesztésére is számíthat.

A feketemunkára vonatkozó ellenőrző akció során nem csak azt vizsgálják, ha valaki érvényes munkaszerződés nélkül dolgozik, hanem azt is, hogy a szerződéseket a törvény által megszabott határidőn belül iktatták-e a cégek, illetve időben jelentették-e a munkaviszonyt a Revisal rendszerben. Ellenőrzik továbbá, hogy a cégek betartják-e a munkavállalók munkaidejét. Akit valamilyen munkaviszonyra vonatkozó szabálytalanságon érnek, 10.000 és 20.000 lej közti bírságot kockáztat. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.