Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Romlik a fizetési hajlandóság!

Romlik a fizetési hajlandóság! Gazdaság

Tízből hét hazai vállalkozás késve – átlag 120 napos határidőre – fizeti ki a partnereit, derült ki a Frames&Train Your Brain által készített felmérésből. A megkérdezett vállalkozók 68 százaléka ismerte el, hogy a számlafizetéssel kivárnak az utolsó határidőig. A tanulmány szerint divattá vált az üzletfelek pénzével való gazdálkodás, mert nincs elég tartalékuk, és így tudják biztosítani a szükséges készpénzforgalmat.

Hirdetés
Hirdetés

A megkérdezettek 53 százaléka azért késik a számlafizetéssel, mert nincs erőforrása, hogy időben kiegyenlítse a számlát. További 23 százalék azzal magyarázta a késlekedést, hogy az ő számláit is megkésve fizetik ki. A legnagyobb fizetési határidővel az építkezésben, a kitermelő iparban, a mezőgazdaságban, a kereskedelemben, a gyógyszeriparban, a szállításban és a szolgáltatások terén kell számolni.
Romlik a fizetési morál, hiszen néhány éve még átlagosan 15-20 napos elmaradással fizették ki számláikat, ez mostanra akár négy hónapra is kitolódik. Gyerkó László, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) elnöke szerint a nagy cégek általában 45-60 napra fizetnek, ez egy spirált generál, és gyűrűzik tovább a késlekedés. Hozzátette, a magánszférában jellemzően az a jó üzleti partner, akinek késéssel is lehet fizetni, ezért a cég úgy kell alakítsa a tevékenységét, hogy ne érezze a készpénz hiányát.

Bár a fizetési határidők a partnerek közti megegyezésen múlnak, de ha az egyik rá van szorulva a másikra, kénytelen elfogadni a késést, mondta a közgazdász, aki szerint akkor vannak gondok, ha az alapanyagért tíz napra kell fizetni, ám a késztermékért csak hatvan nap után jutnak pénzhez. Gyerkó László szerint a hosszas kifizetési határidők főként a kis- és közepes vállalkozásokat terhelik, hiszen ezeknek nincsenek nagy készleteik és tartalékaik, így akkor működhetnek jól, ha folyamatos a forgalom, és idejében érkeznek a bevételek. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.