Felhívás!

Átlépte a 4,7 lejes határt az euró hétfőn

Átlépte a 4,7 lejes határt az euró hétfőn Gazdaság

Átlépte a 4,7 lejes határt az euró középárfolyama hétfőn – derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) közzétett adataiból. Hétfőn 1 euró középárfolyamon 4,7081 lejbe kerül.

Pénteken 1 euró 4,6975 lejt ért.

A lej több napja folyamatosan veszít értékéből. Korábban a BNR igazgatótanácsának tagja, Nagy Ágnes a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta, ennek egyik oka az, hogy Románia külső folyó fizetési mérleghiánya meredeken emelkedett. A nagyarányú energiaimport szintén hozzájárult a lej értékcsökkenéséhez az euróval szemben, továbbá az is, hogy az országnak továbbra sincs az idei évre költségvetése.

A decemberben, előzetes egyeztetés nélkül meghozott adóügyi intézkedések, így a kapzsisági adó bevezetése, szintén nem tett jót az árfolyamnak – mondta Nagy Ágnes. Rámutatott, más országokban is vetettek ki adót a banki aktívákra, ám ennek nagyságát sehol sem kötötték a kamatokhoz, hiszen azok alakulását a monetáris piac határozza meg.

A BNR igazgatótanácsának tagja elmondta, a lej térvesztése időszakos, és amint lesz költségvetése az országnak, és korrigálni fogják a decemberi adóügyi intézkedéseket, a lej erősödni fog.

(Maszol)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 22., 10:18
  ÉRTÉKELÉS: 1

  …vagy tovább gyengülni!2 hónapig még gyengül ,mert addig még nincs költségvetés,politikai instabilitás az van,a gazdaság csikorog a kormány kapkod minden nap mással állnak elé ,Ioha megy Merkel-Makron találkozóra,hogy kapja meg a további utasításokat.Kell még valami?

 • User
  Dátum: 2019. január 22., 16:45
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Most amikor írok,már 4,7268.Ha így haladunk,napi 2 banival 10 nap alatt 5Ron/ 1 EUR lesz,az pedig egy óriási pszichológiai határ,de ki tudja miért rángatják a lejt,kiknek érdeke.De az biztos,hogy most kilőnek az árak,hivatkozva a gyengülésre,de az még nem történt meg,hogy a boltokba visszatérnek a régi árakra,ha netán visszaerősödne 4,60 köré, mint amennyi a nyáron volt.Mondjuk az autóknál ez érvényesülne ,mert a banki árhoz van kötve az ára.Most a multik járnak jól,ők euró elszámolást alkalmaznak,de a fizetéseket ‘hígabb” lejben adják.Ennek az eredménye az lesz,hogy megint sok SH autó fog bekerülni külföldről.