Ma van az év legszomorúbb napja, ami igazából kamu

Ma van az év legszomorúbb napja, ami igazából kamu Életmód

Világszerte január harmadik hétfőjét tartják az év legdepressziósabb napjának, annak ellenére, hogy a jelenségnek gyakorlatilag semmilyen tudományos alapja nincs.

Néhány év alatt felkapott fogalommá vált az év legdepressziósabb, legrosszabb, leglehangolóbb napjaként kikiáltott hétfő, vagyis a Blue Monday, amely hazánkba is begyűrűzött, pedig több probléma is van vele.

A brit pszichológus, Cliff Arnall által életre hívott legszomorúbb nap “hivatalosan” minden év januárjának harmadik hétfőjére esik. A 2005-ben született, tudományosnak aligha nevezhető teória szerint ebben az időszakban vagyunk a legkevésbé motiváltak, melynek az az oka, hogy már az ünnepek után vagyunk, kiköltekeztük magunkat, ráadásul pocsék az idő, és hétfő is van.

A pszichológus a kapcsolódó tézis kidolgozásakor (valótlanul) a Cardiff Egyetem munkatársának állította be magát, majd erre, illetve az időközben gyártott elméletekre hivatkozva írta aztán meg művét, amely szerint a Blue Monday igazolható dolog. Ezt utólag több tudományos szakértő is nonszensznek nevezte, ám a legtöbben mégsem hittek nekik, a brit sajtó cikkei pedig csak növelték a tudományosan nem alátámasztott jelenség hírét.

Arnall 2018-ban az Independentnek adott nyilatkozatában bocsánatot kért a történtek miatt, amelyről időközben az is kiderült, hogy egy utazási iroda jól sikerült marketingfogására épült. Egy idő után maga Arnall is fordított az elméleten és bevallotta, azt akarta, hogy az emberek ne a legsötétebb időszakként éljék meg a januárt, legyen ez a tervezés és az újrakezdés hónapja. Csak hát a másik tézis jobban eladható volt.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.