Felhívás!

Átadták a forgalomnak a dél-erdélyi autópálya 22 kilométeres szakaszát

Átadták a forgalomnak a dél-erdélyi autópálya 22 kilométeres szakaszát Gazdaság

Átadták a forgalomnak a Lugos – Déva sztráda 4-es szakaszát, áll a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) szerdai közleményében.

Szerdától kezdődően tehát közlekedni lehet a sztráda Marossolymos és Marosillye közötti szakaszán.

‘További 22 kilométeres szakaszt nyitottunk meg ma az A1-es sztrádán, a Hunyad megyei Marossolymos és Marosillye között, miután az átvételi bizottság ellenőrizte a munkálatok minőségét és már hétfőn megállapította, hogy azok megfelelnek az előírásoknak” – írja a társaság az Agerpres hírügynökségnek elküldött közleményben.

A társaság közölte: a pályaszakasz műszaki ellenőrzése és átvétele már hétfőn megtörtént, de azért kellett két nappal halasztani a gyorsforgalmi út megnyitását, mert csak mostanra sikerült megegyezni a szomszédos pályaszakasz építőjével annak a csomópontnak a használatáról, amelyiken keresztül Marosillyénél fel lehet hajtani a Déváig vezető új szakaszra.

Ahhoz, hogy a 22 kilométert kitevő 4-es szakaszt át tudja adni a forgalomnak, a CNAIR átadási-átvételi jegyzőkönyv alapján átvett a 3-as szakaszból egy 800 méteres részt, amely összeköti a 4-es szakaszt az országúttal.

A 3-as szakasz munkálatainak átvételéig a CNAIR gondoskodik a közlekedési biztonságról az átvett 800 méteren, mutat rá a társaság.

A társaság ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szaktanácsadó nem javasolta a 3-as szakasz munkálatainak átvételét, mivel azok nem felelnek meg a minőségi előírásoknak. A vállalkozói csoport – Teloxim Con Kft. – COMSA Rt. – Aldesa Construcciones Rt. – Arcadis Eurometudes Rt. – most dolgozik a hibák kijavításán, szögezi le a CNAIR.

Răzvan Cuc szállításügyi miniszter kedden felszólította az át nem vett szakasz építőjét, hogy tíz napon belül javítsa ki a jelzett hibákat, és fogadja el a garancia kitolását a szerződésben rögzített négy évről tíz évre. A miniszter kijelentette: ha ez nem történik meg, elindítják a szerződésbontás előkészítését.

A szerdán megnyitott autópálya-szakasz azt a hézagot csökkenti le a jelenlegi 57 kilométerről 44 kilométerre, amelyet a pálya két, már megépült szakasza között országúton kell megtenni. Ha a másik megépült szakasz átadása is megtörténik, már csak egy 13 kilométeres szakaszon, Marzsina és Holgya között kell letérni a pályáról az országútra. A kimaradó szakasz megépítésére – szakértői becslések szerint – további négy évet kell várni, ugyanis a CNAIR csak ezen a nyáron hirdette meg az útépítés közbeszerzési eljárását. Ezen az erdős, hegyes szakaszon több alagutat is kell fúrni, hogy a vadállatok zavartalanul átjuthassanak a pálya egyik oldaláról a másikra.

A szerdán átadott 22 kilométerrel a romániai autópályák hossza összesen 829 kilométert tesz ki.

A pályaszakasz építése 2013-ban kezdődött, és a munkálatoknak 2016 májusában kellett volna befejeződniük. A CNAIR közölte, a Déva és Marosillye közötti 22 kilométeres szakasz áfa nélkül 419 millió lejbe került. Az összeg 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából biztosították.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.