Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Amerikai hitelt kap Románia a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítésére

Amerikai hitelt kap Románia a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítésére Gazdaság

Több mint 3 milliárd dolláros hitelt nyújt az amerikai Exim Bank a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítésére. Az erről szóló szándékleveleket szerdán adta át Reta Jo Lewis, az amerikai bank elnöke Virgil Popescu energiaügyi miniszternek az egyiptomi Sarm-es-Sejkben zajló ENSZ-klímacsúcson (COP27). Az eseményen részt vett Klaus Iohannis is.

Az államfő elmondta, hogy Romániának energiabiztonságra van szüksége, és a két cernavodai reaktor megépítése elegendő energiát biztosít majd az országnak. “Megmutatja, hogy energiafüggetlenek vagyunk, és megmutatja, hogyan lehet megvalósítani a zöld átmenetet, mert az innováció és az atomenergia lehetővé teszi a fosszilis tüzelőanyagok kiváltását” – jelentette ki Iohannis.

Az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja, John Kerry az eseményen arról beszélt, hogy nem lehet elérni 2050-re a klímasemlegességet atomenergia termelése nélkül. Szerinte a 3-as és 4-es cernavodai reaktor megépítése megkétszerezi Románia atomenergia-termelését, és segít a károsanyag-kibocsátás csökkentésében.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter Románia energiafüggetlensége irányába tett nagy lépésnek nevezte a cernavodai beruházást. Hasonlóan fogalmazott szerdai Facebook-bejegyzésében Nicolae Ciucă kormányfő is, aki szerint az amerikai hitel az egyharmadát fedezi a két reaktor megépítési költségeinek, amelynek kétharmadát más forrásokból finanszírozzák. 

forrás: Agerpres

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük