Felhívás!

Állami támogatásért jelentkezhetnek

Az állam által biztosított anyagi támogatásért, de az egészségbiztosításért is megéri a frissen végzett diákoknak és egyetemistáknak, hogy ebben az időszakban munkanélküliként regisztráljanak. A Kovászna Megyei Munkaerő Ügynökség igazgatója, Kelemen Tibor is erre biztatja az idén végzett fiatalokat.

Ez ugyanis feltétele annak, hogy fél évig megkapják a havi 250 lejes munkanélküli segélyt (és az ezzel járó egészségbiztosítást), illetve az 1500 lejes támogatást, ha nyilvántartásba vételüket követő 60 napon belül állást is találnak. A törvény szerint, amint befejezték a középiskolát vagy egyetemet, 60 napon belül – a líceumi végzősök legkésőbb július 30-ig – regisztrálhatnak munkanélküliként. A 60 napos jelentkezési határidőt a sikeres évzárástól számolják, tehát az később kezdődik a szakiskolát végzetteknek a szakmai gyakorlatuk miatt, valamint a bukott diákoknak, akiket a pótvizsgáik után zárnak le. Ugyanakkor nem szükséges diplomát is felmutatni, csak a tanulmányok befejezését igazoló dokumentumra van szükség.

Háromszéken idén több mint ezer középiskolás fejezte be tanulmányait, de tapasztalatok szerint nem mindannyian igénylik a munkanélküli segélyt, mert egyetemre készülnek, mások pedig az iskolapadból kikerülve rögtön munkába állnak. Ők viszont anyagilag jobban járnának, ha először munkanélküliként regisztrálnának és onnan alkalmaznák őket, mert így a munkavállaló és alkalmazó is jogosult lenne állami támogatásra. Kelemen Tibor ugyanakkor felhívta a háromszéki munkaadók figyelmét: ha nyári idénymunkákra szeretnének diákokat foglalkoztatni, ajánlatukat juttassák el a munkaerő-ügynökséghez.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.