Felhívás!

Adó-visszatérítés ígéretével csalnak

Adó-visszatérítés ígéretével csalnak Gazdaság

Újabb átverési módszert találtak ki szélhámosok, akik ezúttal az országos adóhatóság (ANAF) nevében keresik fel áldozataikat, akiknek adó-visszatérítést ígérnek, cserében pedig begyűjtik személyes adataikat, így a bankszámlájuk elérhetőségét is, amelyet így könnyűszerrel leüríthetnek.

Az ANAF hivatalos közleményben figyelmeztet, senki ne dőljön be az átverésnek, hiszen a pénzügy nem szokott kéretlen üzeneteket küldeni telefonon, illetve pontosítják, hogy az adóhatóság egyetlen hivatalos honlapja a www.anaf.ro. Erre azért volt szükség, mert a csalók arra alapoznak, hogy az emberek elhiszik: a pénzügy nemcsak begyűjti az adókat, hanem vissza is ad különböző pénzösszegeket.

Az elmúlt időszakban a szélhámosok több magánszemélyt is felkerestek hivatalosnak tűnő telefonos vagy e-mail-üzenetben, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy visszaigényelhetnek 1783,92 lejt a személyi jövedelemadójukból. Ehhez pedig azt kérték, hogy a megadott linken lépjenek rá az adóhivatal állítólagos honlapjára, töltsenek ki egy űrlapot. A csalók által megadott honlapon begyűjtötték az áldozatok személyes adatait, így a születési dátumot, lakcímet, személyi számot, a személyi igazolvány számát, telefonszámot, a bankszámlájuk számát és biztonsági kódját (PIN) is.

Az ANAF figyelmeztet, mindez átverés, ezért kérik, hogy fel se keressék a csalók által megadott honlapot, rá se lépjenek a megadott honlapra, és semmiképpen ne adják meg a személyes adataikat ismeretleneknek. Amennyiben már kitöltötték az űrlapot, kérik, ellenőrizzék bankszámlájukat, és azonnal zároltassák, ha gyanús kifizetéseket észlelnek, illetve forduljanak a rendőrséghez. Ugyanakkor elkezdték az eljárást az átverésre használt honlap letiltása érdekében, illetve a Google is figyelmezteti a látogatókat, hogy ne nyissák meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.