Felhívás!

FRISSÍTVE: Adót vethetnek ki a 7000 lej fölötti speciális nyugdíjakra

FRISSÍTVE: Adót vethetnek ki a 7000 lej fölötti speciális nyugdíjakra Gazdaság

Két, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által benyújtott javaslatot is pozitívan véleményezett keddi ülésén a szenátus pénzügyi bizottsága: az egyik értelmében adót vetnének ki a 7000 lej fölötti speciális nyugdíjakra, a másik értelmében pedig szociális projektnek fog minősülni az Első Ház (Prima Casă) program.

A tervezet értelmében a speciális nyugdíjak esetében a 7.000 és 10.000 lej közötti összegre 30%-os, míg a 10.000 lejt meghaladó összegre 50%-os adót vetnének ki. A bizottsági ülésen részt vevő Teodorovici ugyanakkor módosította saját tervezetét oly módon, hogy a speciális nyugdíjnak a járulékfizetés alapján kiszámított komponensét ne adóztassák meg, csak az ezen felüli összeget.

Eugen Teodorovici második, a szakbizottság által szintén jóváhagyott törvénytervezete az Első Ház programra vonatkozó 2009 /60-as sürgősségi kormányrendeletet módosítaná. A programot ezentúl ‘Egy család, egy ház’-nak neveznék a javaslat szerint.

FRISSÍTÉS: Elfogadta felsőház a tervezetet

Első házként megszavazta szerdán a szenátus a hétezer lej fölötti különnyugdíjak megadóztatásáról szóló törvényjavaslatot.

A tervezetet 76 szenátor támogatta, 16-an tartózkodtak a voksoláskor.

A tervezet kezdeményezője, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a jogszabály “társadalmi igazságot szolgáltat”.

Jóváhagyta a plénum a Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor által benyújtott módosító javaslatot is, miszerint a törvény hatálya az államfői különnyugdíjra is kiterjed.

Florin Cîţu nemzeti liberális párti szenátor is benyújtott egy módosító javaslatot, amely szerint 90 százalékos adót kellene kiróni valamennyi, ötezer lej fölötti különnyugdíjra, a plénum azonban ezt elvetette, ahogyan a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javaslatát is, amely hétezer lej helyett négyezer lejben szabta volna meg az alsó összeghatárt.

A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.