Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A munkaerőhiány egyik oka

Az égető munkaerőhiány miatt (is) elkerülhetetlenné válik a vállalkozások digitalizálása, ám a hazai cégeket a pénz hiánya és nem megfelelő infrastruktúrájuk akadályozza a korszerű technológiák bevezetésében.

Az Ipari Akadémia megrendelésére a Cult Market Research végzett kutatást, amely szerint a hazai vállalkozók kétharmada a következő három évben jelentős összegeket hajlandó digitalizációba fektetni, hiszen 80 százalékuk munkaerőhiánnyal küzd. A megkérdezett cégvezetők 74 százaléka szerint tevékenységük hatékonyságát növelné a robotika, a felhőszolgáltatások, az intelligens rendszerek és a big data. 61 százalék szerint a korszerűsítés és a munkaerőképzés egyaránt növelheti a cég termelékenységét, 49 százalék szerint a digitalizáció a gyártási folyamatok átszervezését jelentené, 25 százalék szerint a munkakörülmények javítását segítené, míg 15 százalék a termelését automatizálná.

Hirdetés
Hirdetés

Megkerülhetetlen a vállalkozások digitalizálása, véli Bihari Béla. A székelyföldi IT Plus klaszter elnöke szerint, ha a cégek nem tudnak versenyképes termékeket előállítani, akkor a meglévő alkalmazottaikat is elveszíthetik, mert nem tudnak megfelelő fizetéseket biztosítani. A cégek folyamatosan kell képezzék alkalmazottaikat is, hiszen a közeljövőben már egyetlen területen sem dolgozhatnak digitális analfabéták. Például a pénztárosok is arra ébredhetnek, hogy átalakul a munkájuk és e-kereskedelemben kell helyt állniuk.

Bihari arra figyelmeztet, hogy az országban megjelenő multinacionális cégek már nagy digitalizációs tapasztalattal, olcsón állítják elő a jó minőségű termékeiket, ezekkel kell felvegyék a versenyt a hazai vállalkozók is. Jó hír viszont, hogy jelenleg minden vállalkozásfejlesztő pályázatnak van digitalizációs fejezete, amely támogatja a korszerű gépek, szoftverek vásárlását, az adatfeldolgozást vagy online boltok nyitását.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük