Felhívás!

A legnagyobb GDP-növekedés

Tavaly abszolút értékben Kovászna megye járult hozzá legkisebb mértékben Románia GDP-jéhez, ám ha az egy főre eső bruttó hazai terméket nézzük, akkor az ország legkisebb megyéje a középmezőnyben van, derült ki az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság (CNSP) jelentéséből.

Eszerint Kovászna és Hargita megyékben van potenciál a gazdasági fejlődésre, előrejelzésük szerint idén éppen a két székelyföldi megyében várható a legnagyobb arányú GDP bővülés: Kovászna megyében 5,3%, Hargita megyében 5,2% növekedést vetítenek elő.

2019-ben Kovászna megye 7,5 milliárd lejjel járult hozzá az országos GDP-hez. Ennek oka, hogy Háromszék a legkisebb megye, másrészt gazdasági szerkezetére nem jellemző a magas hozzáadott értéket termelő iparágak jelenléte, mutatott rá lapunk érdeklődésére Bordás Attila. A sepsiszentgyörgyi banki szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az egy főre eső GDP tekintetében már nem áll rosszul Háromszék, hiszen ez tavaly 7.855 euró volt, amivel 15 másik megyét előz meg. 

Az idénre jósolt GDP-növekedésről, Bordás Attila elmondta: a mezőgazdaság és az ipar teljesítménye javulhat jelentősebb mértékben, de visszaesik az építkezés. Mivel mindez összességében a Kovászna megyei GDP növekedését eredményezheti, azt jelenti, hogy Háromszéken kicsi az építkezés fajsúlya. Hozzátette: a bruttó hazai terméket csak a hivatalosan értékesített termékekből és szolgáltatásokból számolják, viszont Székelyföldön sok a mezőgazdasági őstermelő, akik nem hivatalosan értékesítik terményüket, így jövedelmük nem jelenik meg a GDP-ben. Nem tudni, hogy az előrejelzési bizottság számol-e a magyar állam által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési támogatásokkal.       

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.