Felhívás!

Nálunk nincs kiadható terület

A mezőgazdasági miniszter „földosztással” fiatalítaná a gazdatársadalmat és harcot hirdet a „támogatásra vadászó” személyek és befektetési alapok ellen.

Adrian Oros tárcavezető kilátásba helyezte, hogy az Állami Birtok Ügynökség (ADS) által országszerte birtokolt 319.390 hektárnyi földből fiatal gazdáknak utalnak ki 50 hektáros területeket. Szerinte az állam által birtokolt területekből 230.000 hektár van koncesszióban, viszont egyetlen hektár sincs fiatal gazdáknál, hanem uniós vagy az Európai Unión kívüli cégek használják, amelyek mezőgazdasági támogatásban is részesülnek. A tárcavezető szerint a koncessziós szerződések egy része idén lejár, ezért azokat 50 hektáros tételekben kiutalják fiatal gazdáknak, így fiatalítanák a gazdatársadalmat.

Adrian Oros szerint arra törekednek, hogy minél kevesebb pénz kapjanak azok, akik csak a szubvenciók miatt fektetik pénzüket a mezőgazdaságba. Helyettük azokat segítenék, akik hagyományszerűen foglalkoznak földműveléssel és állattenyésztéssel. Bár a miniszter törekvése dicséretes, annak gyakorlatba ültetése – legalábbis Háromszéken – kérdéses.

A Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba szerint Kovászna megyében nincs az Állami Birtok Ügynökség kezelésében, egy helyen 50 hektárnyi kiosztható terület, csak kisebb parcellák. Székelyföldre nem jellemző, a „támogatás vadászat”, mivel az itteni gazdák ragaszkodnak földjeikhez, és meg is művelik azokat. A 83.000 hektár szántóból legtöbb 1500 hektár marad parlagon, de az is kisebb parcellákból áll össze. Így a háromszéki szántóterületek megművelési aránya a legmagasabb országszinten, mutatott rá Könczei Csaba.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 17., 16:11
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Nincsen egy helyen 50 ha de vannak kisebbek ,akkor adjak ki 4 vagy 10 parcelabol,
    Nem lehet kiadni foleg ha nem is akarjuk,….mert azok koma ,sogor meg jobaratnal vannak de ha netan ki is adnak csak a fiaiknak de titokban apu vinne a boltot. Az egesz kep mutatasbol persze hogy lassa a nep hogy mi igazsagosak a vezetok es tamogatjak a fiatalokat hogy ne kulfoldon kelljen szolgajon