Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kormány lemondott a közalkalmazottak kényszerszabadságra küldéséről

A kormány lemondott a közalkalmazottak kényszerszabadságra küldéséről Gazdaság

A kormány lemondott arról a tervéről, hogy fél hónapos kényszerszabadságra küldje a közalkalmazottak egy részét – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy „már nem aktuális” a közalkalmazottak kényszerszabadságra küldése, hiszen közeledik a rendkívüli állapot vége.

Orban szerint egy másik ok az, hogy a közalkalmazottak nagy része az első vonalban küzd a koronavírus-járvány megfékezéséért. Orban az egészségügyi, a védelmi, a belügyminisztériumot és a munkaügyi minisztériumot említette példaként.

„Még gondolkoztunk, elemeztük a helyzetet, és arra jutottunk, hogy már nem aktuális ez az intézkedés” – mondta Orban.

Klaus Johannis államelnök egy nappal korábban jelentette be, hogy május 15. után már nem fogják meghosszabbítani a rendkívüli állapotot és megszűnik a kijárási tilalom is, ugyanakkor a korlátozó intézkedések egy része továbbra is érvényben marad.

A kormányfő április 8-án jelentette be, hogy fél hónapos kényszerszabadságra küldik azokat a közalkalmazottakat, akik munkájuk természeténél fogva nincsenek abban a helyzetben, hogy az első vonalban vegyenek részt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Minden érintett intézményben két csoportra osztották volna az alkalmazottakat, egyik felük 15 napig biztosította volna a működést, majd cseréltek volna azokkal, akik addig kényszerszabadságon voltak. A Romániában technikai munkanélküliségnek nevezett kényszerszabadságon lévők megkapták volna a bérük 75 százalékát.

Az intézkedés ellen foglalt állást nyíltan Florin Cîțu pénzügyminiszter még április közepén, kijelentve, hogy a jelenlegi helyzetben mindenkire szükség van a közszférában.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások