Felhívás!

A járvány a munkakeresést is radikálisan megváltoztatja

A járvány a munkakeresést is radikálisan megváltoztatja Gazdaság

A szükségállapot lejárta után csaknem egymillióan jelentkeztek munkára. Összehasonlításképpen: tavaly ebben az időszakban 570 ezer kérést nyújtottak be a munkakeresők. Legtöbben olyan helyen szeretnének munkába állni, amely mindenekelőtt stabilitást kínál számukra.

Csak május 1-je és 15-e között körülbelül 650 ezer pályázatot regisztráltak egy online platformon.

A terültet, amely a jelentkezők figyelmét leginkább felkeltette a kereskedelem volt, ahol csupán az elmúlt hónapban több mint 200 000 pályázatot nyújtottak be. Ezt követi az IT/telekommunikáció és a Call-centerek. Ezen ágazatok mindegyike túllépte a 100 ezer jelentkezést az elmúlt 30 napban.

A legkevésbé keresett területek: környezetvédelem, tengerészet, repülés, biztonság és őrzővédés, illetve a jog.

Jelenleg közel 400 ezer felmondott és több mint 600 ezer felfüggesztett munkaszerződés van az országban. A „normál” időszakkal ellentétben most olyan iparágak után érdeklődnek a munkakeresők, amelyek látszólag biztosnak tűnnek, függetlenül attól, hogy mi történik a gazdaságban, és elsősorban olyan vállalatokat keresnek, amelyek stabilitást nyújthatnak.

18 és 24 év közötti fiataloktól nagyjából 150 ezer jelentkezés érkezett, a legintenzívebben munkát kereső korosztály a 25-35 év közötti volt, kb. 350 ezer jelentkezéssel, a 36-45 éves korosztály pedig több mint 150 ezer kérelmet nyújtott be.

Ludovic Orban egyébként a napokban jelentette be, hogy a kormány a bruttó bér legfeljebb 30 százalékát biztosítja azoknak a cégeknek, amelyek munkát kereső embereket alkalmaznak.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.