Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

5,6 százalékra módosította idei inflációs előrejelzését a BNR

5,6 százalékra módosította idei inflációs előrejelzését a BNR Gazdaság

A Román Nemzeti Bank (BNR) felfelé módosította inflációs előrejelzését, 2021 végére 5,6 százalékos, jövő év végére 3,4 százalékos pénzromlással számol.

Hirdetés
Hirdetés

A jegybank kormányzója, Mugur Isărescu hétfői ismertetőjében hangsúlyozta, az inflációs előrejelzéseket nem úgy kell értelmezni, hogy mostantól kezdve év végéig 5,6 százalékkal nőnek a fogyasztói árak.

„Ez nem így van. Az infláció szintje már most 5 százalék körüli, jelenleg inkább az áremelkedés ütemének csökkenése figyelhető meg – természetesen a monetáris politikai intézkedések révén is -, és az a törekvésünk, hogy az év végéig 5-5,5 százalék között tartsuk a pénzromlást” – fogalmazott Isărescu.

A BNR korábbi előrejelzésében erre az évre 1,5 százalékponttal, jövő év végére 0,4 százalékponttal kisebb inflációt valószínűsített.

Isărescu rámutatott, mindezzel „nem vagyunk egyedül” a világon, szerinte a jegybank prognózisa korántsem „apokaliptikus”. Példaként hozta fel, hogy az Egyesült Államokban 5,4 százalékos, Magyarországon 5,3 százalék körüli, Lengyelországban 5 százalékos, az árstabilitásról és az alacsony inflációról híres Németországban pedig 3,1 százalékos inflációt jegyeznek, amire nem volt példa a második világháborút követő időszakban.

A lej erősödése időszakos, nyári jelenség

A lej euróval szembeni erősödésének hátterében az áll, hogy az elmúlt napokban a gabonakereskedők valutaeladásokkal megnövelték a román fizetőeszköz iránti keresletet – jelentette ki Mugur Isărescu.

A Román Nemzeti Bank (BNR) vezetője szerint a lej erősödése időszakos, „nyári” jelenség. Magyarázata szerinte az, hogy idén jó volt a gabonatermés, amiből a kereskedők nagy mennyiséget vásárolnak fel. Ehhez lejre van szükségük, ezért valutát adnak el. „Ez növelte az eurókínálatot a pénzpiacon” – mondta Isărescu.

A kormányzó emlékeztetett, hogy jelenleg a valutaváltók a korábbi gyakorlattól eltérően a BNR hivatalos árfolyama alatti áron kínálják az eurót. „Nem tudom, meddig tart a lej erősödése, de bizonyítja, hogy mennyire kockázatosak azok a prognózisok, amelyek szerint az árfolyam maholnap eléri az 5 lejt. Mi az infláció féken tartásában vagyunk érdekeltek” – jelentette ki Isărescu.

A román fizetőeszköz hétfőn erősödött az euróhoz képest. A BNR hétfői árfolyama szerint egy euró 4,9131 lejt ért, 0,14 banival (0,03 százalékkal) kevesebbet, mint az előző hivatalos árfolyamon.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük